Hétkrajcár Egyesület

2022.12.14. 17:39

Szájpadhasadékkal született békési kisfiúnak segítettek

Akkumulátoros Tracheoport junior váladékszívó készülékkel segítette a Hétkrajcár Egyesület a helyi védőnői szolgálaton keresztül egy beteg kisfiú családját. Az eszközt szerdán délután adta át Izsó Gábor elnök és Kenyeres-Zsebics Emőke, a szervezet titkára.

P. G.

Kenyeres Zsebics Emőke, Horváth Enikő és Izsó Gábor Fotó: Bencsik Ádám

– Nagy Krisztina védőnő kereste fel néhány hete az egyesületünket, hogy segítséget kérjen a békési Horváth család számára. A család legfiatalabb gyermeke, Diaz 2022. júliusában született szájpadhasadékkal, Pierre-Robin szindrómával, micrognothiával – nyilatkozta lapunknak Kenyeres-Zsebics Emőke. – A gyermeknél a betegség következményeként táplálási és légzési nehezítettség jelentkezett, a csecsemőt intubálni kellett, majd légcsőkanül (tracheostoma) alkalmazása vált szükségessé. A kanül tisztítását megfelelő géppel kell végezni, ami csak elektromos hálózatról működtethető. A leszívások gyakorisága, a gép nehéz mozdítása miatt a szülők szerettek volna egy akkumulátoros tracheoport junior készüléket beszerezni, viszont anyagi helyzetük ezt nem tette lehetővé.

Izsó Gábor elnök elmondta, az egyesület a készüléket a védőnői szolgálatnak adományozta, és rajtuk keresztül a Horváth családnak tudtak ilyen módon segíteni. 

– A későbbiekben pedig, ha szükség lesz még ilyen készülékre, más gyermeknek is további segítséget tudunk nyújtani. A védőnők szerepe azért is kiemelten fontos az egészségügyben, hogy megtalálják azt a szervezetet, amelyik ilyenkor kézzelfogható hozzájárulást tud adni baj esetén. Köszönjük ezúton is a munkájukat – fogalmazott a készülék átadása kapcsán Izsó Gábor. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában