Járványügyi kockázat

2022.12.17. 14:35

Madárinfluenza: ne vegyünk a neten élő élő baromfit korlátozott területekről!

Senki ne vegyen élő baromfit a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskunból – kéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Dél-békési települések is érintettek jelenleg ilyen korlátozásban.

Az esetlegesen vírushordozó szárnyasokkal hozzájárulhatnak a még mentes megyék befertőzéséhez. Fotós: MW

Mint írják, a Nébih felé több jelzés is érkezett az elmúlt napokban, hogy internetes hirdetési portálokon korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit, jellemzően víziszárnyasokat kínálnak eladásra az ország egész területén. A jelenleg érvényes előírások szerint ezekről a korlátozott területekről, azaz védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet az állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján.

Mivel a betegséget a fertőzött állatok is terjesztik, így a hirdetések azon túl, hogy súlyos szabályszegésnek számítanak, komoly járványügyi kockázatot is jelentenek, az esetlegesen vírushordozó szárnyasokkal ugyanis hozzájárulhatnak a még mentes megyék befertőzéséhez.
Felhívják a figyelmet, hogy semmi esetre se vásároljanak a korlátozás alatt álló területekről élő baromfikat. Az érintett települések listája elérhető a Nébih tematikus oldalán (https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza-telepulesek) vagy interaktív térképén. A hatóság kéri, ha valaki ilyen jellegű hirdetést lát, a link megküldésével jelezze a [email protected] e-mail címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában