Horgászrendi változások

2022.12.27. 17:59

Kevesebb halat vihetnek haza januártól a Békésben pecázók

Közzétette a jövő évre vonatkozó horgászrendi változásokat a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ). Csökkentették a halelvitelre vonatkozó éves és napi kvótákat.

P. G.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Mint Facebook oldalán a KHESZ kiemelte, jelentős változtatásokat hajtottak végre a 2023. évi horgászrendben. Hozzátették, a módosítások legmeghatározóbb, egyben várhatóan a legkeményebb kritikát előidéző passzusa a halelvitelre vonatkozó éves és napi kvóták csökkentése.

A kezelésben lévő vizek halgazdálkodási stratégiájában évről-évre az egyik legfontosabb pillér a ponty mennyiségének fokozatos növelése volt, kiemelt figyelmet fordítva a háromnyaras, azaz a kifogható-elvihető korosztály mennyiségére. Az elmúlt 5 évben sorozatosan sikerült ezt az elképzelést megvalósítani. A növekedési sorozat 2022-ben megszakadt, amit a ponty tóparti árának drasztikus, 2021. év elejéhez viszonyított 82 százalékos emelkedése idézett elő. Némileg ellensúlyozták a rendkívüli mértékű haláremelkedést a két kezelésben lévő halastórendszerben megtermelt háromnyaras pontyok. 2017-ben 204 ezer 464 kiló, 2018-ban 210 ezer 953 kiló, 2019-ben 241 ezer 840 kiló, 2020-ban 274 ezer 188 kiló, 2021-ben 279 ezer 97 kiló, idén 183 ezer 319 kiló pontyot telepítettek.

A KHESZ-nél hangsúlyozták, egyre inkább felértékelődik a természetes vizek halállománya. A hazai horgásztársadalom igazoltan pontycentrikus, horgászvizeink vonzereje főként a nagyarányú ponty telepítésekkel tartható fent, viszont a területi jegyek áremelése ellenére az azokból származó bevételek az elmúlt évekkel összehasonlítva minden bizonnyal 2023-ban is kevesebb pontytelepítést tesznek majd lehetővé. A ponty mellett a ragadozó fajok beszerzése nehezebb és jóval költségesebb. A dévérkeszeg ára a ponty árának közel 80 százaléka, a ritkább őshonos fajok elő- és tovább nevelése magas szintű szakértelmet, munkaerőt és nagyobb bekerülési költséget emészt föl. Összességében ezek a fajok egy-egy vízterület „specialitásai”, azok megfogása előkelőbb horgász élményt jelent, sok horgászt vonzanak és a ponty mellett egyre inkább igénylik a figyelmet, a jelenlegi horgászlétszám és látogatottság mellett.

Ahhoz, hogy a ponty fogási lehetőségei továbbra is kedvezően alakuljanak, a KHESZ jövő évi helyi horgászrendjében az éves és a napi halelviteli kvóták csökkentése mellett döntött. Ennek értelmében a KHESZ által 2023. évre kiadott felnőtt általános és összevont éves típusú területi jegyekben foglalt éves kvótát 100 kilogrammról 80 kilogrammra, míg a különféle térségi éves területi jegyekben 100 kilóról 60 kilóra csökkentette le. A napi kvótáknál a helyi horgászrend napi darabszám-korlátozással védett fajoknál visszaállt a korábbi 2+1 darabos limitre, a napi darabszám-korlátozással nem érintett, azaz összsúlykorlátozott fajok elvihető mennyisége 2023-tól legfeljebb naponta 3 kiló.

A Körösök vízrendszerének horgászai nagy általánosságban jól tájékozottak és szabálytisztelők. A helyi horgászrendben foglalt szabályok mindenki számára betartandók, ami a horgásztársadalom, a vízkezelő, nem utolsó sorban a halállomány érdeke. A statisztikák alapján elmondható, hogy a 29 ezer fős taglétszám hozzávetőlegesen 0,7-1 százaléka nem ismeri, vagy figyelmen kívül hagyja a helyi előírásokat. A horgászrendben foglalt különféle szabályok betartására a szövetség a jövőben nagyobb hangsúlyt fog fektetni. Ennek érdekében a KHESZ, a Helyi Horgászrend X. fejezetében foglaltak szerint, a hatályos jogszabály kereteit kihasználva 2023-tól alapeljárás keretében – amely független a közigazgatási vagy büntető eljárástól – a helyi horgászrendet bizonyítottan megsértőtől a területi jegykiadást – a helyi horgászrendben meghatározott időtartamra – megtagadhatja.

A KHESZ Helyi Horgászrendjének további lényegi pontjai egyebekben nem változtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában