Értékteremtők

2022.12.08. 19:58

Felavatták a románok közösségi házát Battonyán – galériával

Battonyán a román iskola, az egyház, a civilek együttműködve komoly értéket teremtenek – ez is elhangzott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkára csütörtöki látogatásakor, aminek az apropója az új román közösségi ház felavatása volt. A helyi román óvoda és iskola sportpályáját is átadták csütörtökön.

Cs. I.

Több mint százmillió forint kormányzati támogatásból jöhetett létre a közösségi ház /Fotók: Bencsik Ádám/

Az épület a jövőben közösségi programoknak biztosít helyet. Az Országos Román Önkormányzatnak fontosak az oktatási mellett a közösségépítő ügyek is – erre kiváló péda ennek a közösségi háznak a létrejötte, amit 110 millió forint támogatási forrásból tudtak megvalósítani a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának a jóvoltából.

Hajdan e helyen a román ortodox parókus lakás állt; valamikor a régi román nemzetiségi óvoda is működött s itt született Magdu Lucian költő, filmrendező, orvos. Így több szempontból is kötődik a battonyai román közösséghez ez a hely. A földszinti impozáns épületben nagyobb közösségi teret alakítottak ki. A tetőtér későbbi bővítés, fejlesztés esetén beépítésre alkalmas.

E nagyszabású projekt átadása után (a román ortodox templom és a román klub közvetlen közelében) a vendégek a battonyai program következő helyszínére érkeztek, a Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvodába.

Ott is ünnepélyes pillanatok részesévé váltak: felavatták a felújított sportpályáját. Ez egy 30 millió forintos beruházás volt, a felújítás és bővítés keretében rekortán borítással és új vonalazással megújult a szürke, kopott betonpálya. Sutya Miklósnétól, az iskola igazgatójától megtudtuk, a nagy kedvenccé vált röplabdához egy vadonatúj, szintén rekortán borítású pálya készült. Egy teqball-asztal is várja az új sportok kedvelőit. 

A Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvodában átadták a felújított sportpályát.

– A gyerekek maximálisan kihasználják a sportudvar adta lehetőségeket, nemcsak testnevelésórákon, hanem az óraközi szünetekben is - tette hozzá a vendéglátó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában