Munkálatok

2022.12.22. 13:58

Cserje- és sarjhajtásokat távolítanak el Békéscsabáról Gerla felé haladva

Cserje- és sarjhajtásokat távolít el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. őszi-téli növényzetgondozási munkái során a 4239-es út másfél kilométeres szakaszán – tudtuk meg a társaság kommunikációs osztályától. A Magyar Közutat annak kapcsán kerestük meg, hogy olvasói megkeresés érkezett hírportálunkhoz azzal kapcsolatban, hogy milyen munkálatok zajlanak Békéscsaba központjától Gerla irányában.

P. G.

Illusztráció

Forrás: MW

Mint kiemelték, a cserje- és sarjhajtásokat eltávolítások oka, hogy az út menti vízelvezető árokban, valamint annak rézsűjében a fás szárú növényzet annyira elburjánzott, hogy az árok feladatát, azaz a csapadékvíz elvezetését már egyre nehezebben tudja ellátni. Továbbá az elburjánzott fás szárú növényzet egy része már belenyúlik az út űrszelvényébe, illetve az út padkájába, mely veszélyezteti a forgalombiztonságot. A szakaszon, az út padkája mellett lévő elöregedett állapotú nemes nyárfasor is egyre nagyobb veszélyt jelent a közlekedők számára a pályaelhagyásos balesetek esetén, valamint szél, jég -és hóterhelés miatt az útburkolatra hulló ágak, gallyak esetén, ezek miatt indokolt a fasor kitermelése. 

A fakivágási munkákat természetesen a vegetációs időszakon kívül végzik, minden más növényzetgondozási munkát is továbbá jogszabályi előírásoknak megfelelően végeznek munkatársaik, mely előírja, hogy „a közút kezelője köteles gondoskodni arról, hogy a közút biztonságos közlekedésre alkalmas, közvetlen környezete esztétikus és kulturált legyen.”, továbbá „a közút területén lévő fák állapotát szemrevételezéssel kétévente legalább egyszer meg kell vizsgálni és a forgalomra veszélyes fák kivágása iránt intézkedni kell.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában