Beruházás

2022.12.08. 13:31

Átadták a gyulai román iskola megújult udvarát – galériával

Átadták a gyulai Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium 35 millió forintos támogatással megújult udvarát csütörtökön reggel. Az eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntötte az intézmény hat nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjban részesült diákját, illetve átadta az erről szóló okleveleket számukra.

P. G.

Fotók: Lehoczky Péter

A beruházás átadása alkalmából szervezett ünnepségen Czeglédiné dr. Gurzó Mária, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. 

Soltész Miklós beszédében elmondta, nagyon nehéz hónapokat élünk, miközben az időszak, amiben benne vagyunk, arra indít mindannyiunkat, hogy a békességet keressük. Hangsúlyozta, olyan időszakban vagyunk, amikor két nemzet között nem lehet békétlenség. Arra kérte a diákokat, hogy saját környezetükben is keressék a békességet; keressék a lehetőséget, hogy akivel nem volt felhőtlen a kapcsolatuk, azt rendezzék.

Kitért arra, hogy a tanulási időszak egyrészt fontos, hogy a fiatalok minél több tudást szerezzenek, de legalább olyan lényegesek az emberi kapcsolatok, a barátságok, a barátok, akikre nehéz helyzetekben is lehet számítani. Fontosnak nevezte, hogy az iskolaudvar felújításával tovább szépült, tovább korszerűsödött az iskola. A román nemzetiségi ösztöndíjak átadása kapcsán kiemelte, nagy szükség van az olyan fiatalokra, akik szolgálják a közösséget, akik később a román nemzetiség vezetői lesznek.

Gyulán folyamatosan fejlesztik az iskolaépületet, hogy minél jobb körülményeket biztosítsanak a diákok számára.

Kozma György, az Országos Román Önkormányzat elnöke elmondta, elkötelezettek és azért dolgoznak, hogy intézményeik fejlődjenek. 

– Törekvéseink önmagukban azonban mit sem érnének, ha nem kaptunk volna mindehhez támogatást a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságától – tette hozzá. Kozma György emlékeztetett arra, hogy a gimnázium udvarának fejlesztése már tavaly elkezdődött, amikor egy új, 21. századi multifunkcionális sportpályát építettek. Kifejtette, a beruházás idén folytatódott, amikor az udvar másik része 35 millió forintos forrás segítségével 1100 négyzetméteren térkő burkolatot kapott.

– Az esztétikailag és funkciójában is megújult udvar több mint 480 gyermek és fiatal szüneteit és délutánjait szolgálja, illetve rendezvények számára is teret biztosít – fogalmazott.

A megújult udvar több mint 480 gyermek és fiatal szüneteit és délutánjait szolgálja.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, Gyulán és a térségben nagyon fontos a román nemzetiség ügye, és a román nemzetiségi képzés bölcsője a Nicolae Bălcescu gimnázium, általános iskola és kollégium. Ennek kapcsán felidézte, hogy az elmúlt időszakban milyen fejlesztések valósultak meg az intézményben. 

Kreszta Traján, az Országgyűlés román nemzetiségi szószólója kiemelte, folyamatosan fejlesztik az iskolaépületet, hogy minél jobb körülményeket biztosítsanak a diákok számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában