Orosházi előadás

2022.11.11. 08:52

Megfelelő motivációval átlendülhetünk a nehézségeken

Családsegítő munkatársaknak, védőnőknek, pedagógusoknak, jegyzőknek tartott munkahelyi egészségfejlesztés témájú előadást az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája (EFI).

Cs. I.

Hajzer Gábor pszichológus tartott előadást

Fotó: Melega Krisztián

Az orosházi járás jelzőrendszeri tagjainak a kórházban megtartott szakmai előadás fókuszában a kiégés, az azt megelőzni képes lelki ellenállóképesség szerepelt.

– Divatos téma a kiégésről beszélni. Pszichológusként nap mint nap tapasztalom, hogy ez a jelenség nagyon is jelen van, foglalkozni kell vele. Különösen kitettek ennek a szociális szférában dolgozók, hiszen munkájuk során olyan nehéz élethelyzetekkel találkoznak, amik hosszú távon kihatnak a saját lelki egészségükre is – fogalmazott Hajzer Gábor. Az EFI pszichológusa hangsúlyozta, a kiégés folyamata minden érintett számára máshogy és más ütemben zajlik, mindenkire másként hatnak a megélt hatások. Fontos elemnek nevezte, hogy megtaláljuk a munka és a magánélet során azt a motivációs bázist, ami segít átlendülni a nehézségeken.

A szakember ismertette a stressz kialakulását és annak hatásait, amit összekötött a rezilienciával, azaz a rugalmas ellenállási képességgel. Kiemelte, a kiégés ellen hatékony módszer, ha az egyénnek van egészséges reális optimizmusa, illetve képes szembenézni a korábbi életeseményekkel. A résztvevők ezen faktorok fejlesztéséhez különböző példákon keresztül kézzel fogható módszereket is kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában