Békéscsaba

2022.11.23. 10:10

Ismeretlen vizeken jártak Fa Nándorral - galériával

Iránytű ismeretlen vizekre – Amire az óceán tanít címmel tartott előadást Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai kirendeltségén kedden délután.

Papp Gábor, [email protected]

Fa Nándor izgalmas kalandozásra hívta az érdeklődőket Fotó: Jenei Péter

Fa Nándor minden idők egyik legjobb magyar vitorlázója, akit külföldön is hatalmas elismerés övez. A sportember összesen ötször kerülte meg a Földet, három szóló földkerülő versenyen, és ugyancsak ötször kerülte meg a rettegett Horn-fokot, tízszer szelte át az Egyenlítőt, és hétszer kelt át az Atlanti-óceánon. Teljesítményéért különdíjat alapítottak a BOC Challenge elnevezésű egyszemélyes földkerülő versenyen, és 2016-17-ben, 63 évesen ő volt a legidősebb hajós és az egyetlen nem francia, aki célba ért a legnehezebb egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyen, a Vendée Globe-on.

Fa Nándor elmondta, sportolói pályafutása 8-9 éves korában kezdődött, bátyái birkóztak, így kötelességszerűen ő is ezt tette, majd 17 évesen sérülés miatt abba kellett hagynia. Ezután kajakos lett, majd rövid idő után kenus, mert az jobban tetszett neki. Ezzel foglalkozott 27 éves koráig, és a sportember ezeket az esztendőket az egyik legmeghatározóbb időszakának nevezte az életében.

– Ez a mai napig is egy olyan világ, ami abszolút munkacentrikus. Ha valahol az emberi teljesítményt, a képességeket tisztelik, akkor ez a kajak-kenu. Ott nem lehet mellébeszélés, ha az ember nem teszi bele a munkát, akkor nincs eredmény – fogalmazott. Mint mondta, az életét ez a munkaszellem végigkísérte, és véleménye szerint ezért lett könnyen és gyorsan eredményes a vitorlázásban is.

– Amíg a többiek heti hármat edzettek, én napi nyolc órát – emlékezett vissza. – Amikor 27 éves koromban abbahagytam a kenut, és hajóépítőként dolgoztam a klubomban a Velencei-tónál, egyszer úgy éreztem, hogy a vízre kimennék még, csak ne kelljen evezni. Így lett belőlem vitorlázó.

Fa Nándor felelevenítette, hogyan kezdett finn dingizni, az előadás résztvevői végig élhették, hogy miként vált nagyon rövid idő alatt klasszis versenyzővé a rengeteg befektetett munkának és edzésnek köszönhetően. Különösebb segítség nélkül nagyon megdolgozott az olimpiai kvalifikációért, és rosszul élte meg, amikor a politika úgy döntött, hogy hazánk nem vesz részt az 1984-es Los Angeles-i ötkarikás játékokon. Fa Nándor ekkor határozott úgy, hogy befejezi a versenyzést, majd barátjával, Gál Józseffel véglegesen elhatározták, hogy ők lesznek az első magyarok, akik körülvitorlázzák a földet.

– Volt bennünk egy visszavonhatatlan és ellenállhatatlan vágy, hogy elmenjünk az óceánra – tette hozzá. A tervüket azonban egyik szövetség sem vállalta fel, ezért az OTSH-hoz, az Országos Testnevelési Tanácshoz fordultak, bár annak elnökéhez lehetetlen volt bejutni, a helyettes, a későbbi köztársasági elnök, Schmitt Pál nagyon nyitottan fogadta és támogatta őket, majd sikerült is megkerülniük a Földet. Az előadáson szó volt a későbbi Föld körüli kihívásokról, egyebek mellett a „Vendée Globe” nevű megmérettetésről is, illetve arról is, hogy a szerencsefaktort nem lehet befolyásolni. Ez utóbbi kihívást először egy pechszéria miatt nem tudta teljesíteni.

– Nyaltam a sebeimet itthon, de később meggyőződésemmé vált, hogy mindez értem történt. A versenyen négy hajó elpusztult, és egy nagyon kedves barátom meghalt a Csendes-óceánban – tette hozzá. Fa Nándor beszélt vállalkozói tevékenységéről, illetve, hogy miként tért vissza a versenyzéshez és ehhez a versenyhez is.

Négy fok a hajóban és „űrétel”

A 2016-2017-ben teljesített Vendée Globe vitorlásverseny kapcsán Fa Nándor több kulisszatitkot is elárult. A hajóbelsőben átlagosan négy fok volt, ahol az emberen a ruha mindig vizes.

– A hideg ellen nem lehet védekezni, az egyetlen megoldás, hogy folyamatosan enni kell, energiát kell bevinni és mozogni kell. Ennek megfelelően húsz percnél hosszabb alvásra nincs lehetőség két dolog miatt sem. Egyrészt, ügyelni kell arra, hogy másik hajóval elméletben se ütközzünk össze – fogalmazott. – Másrészt, ebben a hőmérsékletben, ha lefekszem a babzsákra, magamra terítek egy vékony polár dolgot, akkor is 20 perc múlva rázni kezd a hideg.

Az étkezésről elmondta, a világ kifejlesztett egy különleges űrhajós élelmiszercsaládot, a mélyhűtött kiszárított készételek nekik is tökéletesek, nagyon ízletesek, tartalmasak, élvezhetők.

– Egy zacskó belőle 10 deka, ha belenéz az ember, olyan mintha belesöpörték volna az asztalról a morzsákat. Azután beleöntjük egy termoszedénybe, három és fél deci lobogó forró vizet töltünk hozzá, majd lezárjuk, megkeverjük. Negyedóra múlva pedig lesz benne egy emelt energiatartalmú készétel, a karfiol az karfiol, a hús az hús, a rizs az rizs lesz benne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában