Legyünk elővigyázatosak!

2022.11.06. 15:58

Idén már négyen meghaltak lakástűzben Békés megyében

Idén október végéig valamivel több mint kétszáz lakóépület gyulladt ki Békés megyében. Negyvenegyen sérültek meg, négy emberen már nem lehetett segíteni. A katasztrófavédelmi igazgatóságon elmondták, a legtöbb lakástűz a nyílt láng használatára, valamilyen elektromos, vagy fűtési hibára, illetve főzés, dohányzás közbeni figyelmetlenségre, sőt gyakran rendezetlen körülményekre vezethető vissza.

Nagy Szilvia; [email protected]

Idén már több mint kétszáz lakóház-tűzhöz riasztották a megyei tűzoltókat

Forrás: MW

Várszegi György tűzoltó főhadnagy elmondta, idén több mint kétszáz lakóház-tűzhöz riasztották a kollégáit. Negyvenegyen megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett, négy ember pedig életét vesztette. 

Az áldozatok átlagéletkora 65 év volt, a legfiatalabb 52, a legidősebb 80 évesen hunyt el. Sokszor az idősek kerülnek bajba, mert mire észlelik a tüzet, már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be árulta el a szóvivő, hozzátéve, a legtöbb lakástűz megyénkben is a nyílt láng használatára, az elektromos, vagy fűtési hibákra, a figyelmetlen főzésre, dohányzásra vezethető vissza. 

A lángok leggyakrabban a kéményekben, a konyhákban, a hálószobákban, a tárolókban, illetve nappalikban csaptak fel, huszonhárom épület oltásakor gázpalackok jelenléte nehezítette a tűzoltói beavatkozást. Hangsúlyozta, élni kell az ingyenes kéményseprés lehetőségével, és évente érdemes szakemberrel ellenőriztetni a fűtőeszközöket. 

Régi házakban rendszeresen, többször felül kell vizsgáltatni az elektromos hálózatot, tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt helyezni. Ahol ilyen berendezés működött, a lakók nem sérültek meg, hamar észlelték a tüzet, így az anyagi kár mértéke is csekélyebb volt részletezte a szakember. Kiemelte, gyakori probléma a hibás vagy szabálytalan kémények működtetése. Ilyenkor kéménytűz keletkezhet, sőt fennáll a szén-monoxid-mérgezés lehetősége is. Október végéig ötven szén-monoxiddal összefüggő eset adott munkát a tűzoltóknak, ketten szenvedtek mérgezést. A szóvivő azt is elárulta, hogy idén már huszonhat esetben hívták kéménytűzhöz a beavatkozókat.

A hulladékok háztartási égetését régóta törvény tiltja, a festett vagy lakozott fa, rétegelt lemez, bútorlap, raklap, építési fahulladék, színes, „fényes” papírhulladék, petpalack, műanyag, autógumi, rongy égetése nemcsak tilos, hanem veszélyes is. Elégetésükkor a bennük található, mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezzel szennyezve a környezetet, és az emberi egészséget - sorolta, hozzáfűzve, ha az égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, a szobában lévők belélegezhetik, ami egyes műanyagok esetében halálos is lehet. Aláhúzta, a szennyezőanyagok lerakódhatnak a kéményben: később tüzet okozhatnak.

Légutánpótlással, karbantartással előzhető meg a mérgezés

Szén-monoxid mérgezés miatt haláleset ugyan idén nem történt Békés megyében, de több mint ötven ilyen káresethez hívták a tűzoltókat, ketten szenvedtek mérgezést. A katasztrófavédelmi igazgatóságon elmondták, minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során fejlődhet mérgező gáz, tévhit, hogy csak a régi kazánok meghibásodása lehet a baj forrása. Kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyestüzelésű kazán, sőt fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet. 

A szakemberek hangsúlyozták, a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást, ám nem elég kinyitni az ajtót vagy ablakot, résszellőzőt kell beszereltetni. A szellőzőnyílásokat tilos letakarni, megszüntetni, sőt kerülni kell a tüzelő- és elszívóberendezés egyidejű használatát. A fűtőeszközöket, vízmelegítőket évente legalább egyszer szakemberrel kell ellenőriztetni. A megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet: a gyártó által megadott időtartamig mér megbízhatóan, utána szükséges a cseréje.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában