Megemlékezés és köszöntés

2022.11.13. 17:45

Három évtizedet ünnepelt a tótkomlósi evangélikus óvoda - galériával

Egy héten át különleges alkalmak s látogatók színesítették a tótkomlósi evangélikus óvoda mindennapjait. A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő intézményben járt Lóczi Mihály, aki citerázni tanította a kicsiket. A bohóc, Varga Pál, pedig kacagtató műsorral lepte meg az óvodásokat. Nagy tetszést aratott a jubileumra készült torta is. Vasárnap pedig a hivatalos ünneplés ideje érkezett el.

Cs. I.

Három évtizedet ünnepelt a tótkomlósi evangélikus óvoda

Fotó: Bencsik Ádám

E jeles alkalom tiszteletére érkeztek Tótkomlósra, és megtisztelték az ünnepi eseményt személyes jelenlétükkel a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Nyugat-Békési Evangélikus Egyházmegye vezető személyiségei. A komlósiakkal ünnepelt Jaroslav Javorník, a Szerbiai Szlovák Evangélikus Egyház püspöke, valamint Paulik Antal, a Magyar Parlament szlovák szószólója. Kondor Péter püspök pedig levélben köszöntötte az ünneplőket, akik  az evangélikus templomban mondtak hálát az eltelt három évtizedért, az óvodai oktató-nevelő munka sikeréért.

Bohácsné Szkupeny Angéla óvodavezetője elmondta, 1992 és 2022 is jeles dátum intézményük életében, s a közte eltelt 30 év az, ami ünneplésre ad okot. Az évszámok mögött rengeteg munka, siker, kudarc és szeretet rejlik. 

– Elődeink kitaposott ösvényét kötelességünk széles úttá formálni. Ünneplés ideje van most. Az alapítóké, az örökösöké, a hosszú fennállásé, az elért  eredményeké. De nemcsak a gondtalan ünneplésé, hanem a számvetésé, egyúttal a tervezgetésé. A mi feladatunk a magvetés, ezt vállaljuk 30 éve evangélikus óvodánkban. Közben hálát adunk minden gyermekért, akiknek az elmúlt évek alatt segíthettük személyiségük kibontakoztatását. Értékrendünk, a szeretet értékrendje, melyben a gyermekek (szülők) megtanulják, hogyan kell embertársaikat krisztusi módon szolgálni, szeretni, az élet örömeit és kudarcait Jézushoz hasonlóan megélni – fogalmazott köszöntőjében az óvodavezető.

Harminc év hosszú idő, az óvoda jelentősen átalakult, küllemében is egészen más arculatot öltött, mint ahogyan 1992 szeptemberében Evangélikus Egyházi Óvoda néven megnyitotta kapuit a kisgyermekek előtt. Az avató ünnepségen dr. Harmati Béla, a déli evangélikus egyházkerület akkori püspöke szentelte fel az óvodát.

Visszatekintésében az óvoda alapítóiról is megemlékezett Bohácsné Szkupeny Angéla: a néhai Gyekiczki János lelkészről, Juhász Pál, akkori polgármesterről, az óvodavezetőről, Varga Ferencné Marika néniről, s köszönthette Miskeiné Imre Anikó óvónőt és Kmetykó Pálné dajkát.

 

– Az itt dolgozók lelkiismeretes munkájukkal, szolgálatukkal valamennyien hozzájárultak az óvoda történetének formálódásához, a jelenben képviselt értékeink megalapozásához. Keresztény pedagógusként igyekszünk gyermekeink előtt példaként állva, egymás kezét fogva, az Úr Isten szeretetében és gondviselésében bízva rá hagyatkozva végezni nevelőmunkánkat, szolgálatunkat – fogalmazott az intézmény vezetője.

Az évek folyamán változtak a körülmények a külsőségek. 2015-ben az energetikai pályázatnak köszönhetően felújítás, átalakítás történt, a modernizálása azóta is folytatódik a Magyarországi Evangélikus Egyház eszközfejlesztési pályázatának köszönhetően, ezáltal minden évben gazdagodnak valami újjal.

Az óvodások nagy izgalommal készültek a jeles napra. Az intézmény nevelési programjának fontos alappillérei a keresztény lelki nevelés mellett a szlovák nyelv oktatása és a néphagyományok őrzése. A gyerekek szlovák és magyar nyelvű körjátékkal mondókákkal és népi tánccal készültek a hétvégi ünnepségre.

A gyermekek formálását szolgálta

Az evangélikus óvoda épülete 1890-ben kilencedik iskolaként épült, és hosszú éveken át oktatási intézményként működött. A tanítók feladata volt, hogy a gyermekeket hitre és erkölcsre tanítsák. Ez a mottó ma is helytálló – amióta áll ez az épület, mindig a gyermekek formálását szolgálta, immáron 132 éve.

A vasárnapi istentiszteleten kis műsorral készültek az óvodások. Fotó: B. Á.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában