Csökkentik a veszélyt

2022.11.19. 20:54

Biztonságosabbá válik a forgalmas csomópont Békéscsabán

Új gyalogos-átkelőhellyel is csökkentik a veszélyt a Pataky-Kolozsvári-Franklin utcák kereszteződésében.

L. B.

Nagy Ferenc és Schriffert Dániel, a stratégiai-fejlesztési osztály munkatársa a helyszínen nézte át a fejlesztés terveit. Fotó: Für Henrik

Számos módon növelik a közlekedés biztonságát Jaminában, a Pataky, a Kolozsvári és a Franklin utcák forgalmas kereszteződésben – ismertette a helyszínen Nagy Ferenc alpolgármester, emlékeztetve, ez is téma volt a minap a városi közgyűlés ülésén.

Sorolta, miszerint a Franklin utcában, azaz az alárendelt úton mindkét irányból veszélyes helyre figyelmeztető, sárgán villogó jelzőlámpát helyeznek ki; kiemelik sárga fluoreszkáló kerettel a STOP-táblákat és az előjelző táblákat; illetve burkolatprizmák alkalmazásával lassító harántcsíkozást, burkolatjeleket festenek fel.

A fejlesztés indokaként elmondta: sajnos nem biztonságos a Franklin utca irányából a Pataky és Kolozsvári utcákon való átkelés. Ráadásul nemcsak autósok közlekednek itt, hanem biciklisek – akiknek kerékpáros átvezetést alakítottak ki egy fejlesztés során –, valamint gyalogosok is.

A balesetveszély pedig csak az egyik probléma a csomópontban. A másik az, hogy csekély a kereszteződés átbocsájtóképessége, főképp a forgalmi csúcsidőkben. Hangsúlyozta: a vasúti fejlesztések eredményeként jelentősen nőtt itt a forgalom, a Szarvasi út felé nem kell sokat várni leengedett sorompó esetén sem, a Szerdahelyi utca felé pedig immár a vasúti aluljárón mehetnek, ott egyáltalán nem kell megállni vonat miatt.

A városvezetés készíttetett a nyáron egy tanulmányt, hogy miként lehetne növelni mind a közlekedés biztonságát, mind az áteresztőképességet a kereszteződésben. Egy körforgalom, de legalább egy jelzőlámpás csomópont jelentene valós és végleges megoldást. Ezek azonban a szakértők szerint a jelenleg rendelkezésre álló területen nem férnek el – a jelzőlámpás változatnál is kanyarodó sávokat kellene kialakítani –, tehát ingatlanokat kellene vásárolni, sőt, a közműveket ugyancsak ki kellene váltani.

A jelenlegi számítások szerint így ezek a beruházások mindennel együtt akár 300 millió forintba is kerülhetnek. Ekkora összeg most nem áll az önkormányzat rendelkezésére, de figyelik a pályázati lehetőségeket és bíznak a támogatásban.

A most tervezett kisebb beavatkozások – mint a STOP-táblák és előjelzők kiemelése, a burkolatprizmák – jövőre megvalósulnak, ezeket is a szakértők javasolták a végleges megoldás kiépítéséig. A kereszteződésben egy okos zebrát is létesítenek a kerékpáros átvezetés mellett. Ehhez a jogszabályi előírások miatt 9 méterrel el kell tolni a Szarvasi út irányába az autóbuszmegállót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában