Vívás

2022.10.03. 13:06

Mindkét korosztályban aranyérmes a békéscsabai vívó

Az újonc és a serdülő korosztályban is a dobogó tetejére masírozott Petrovszki Áron, a békéscsabai Alföld Vívó Akadémia egyik legnagyobb reménysége a hétvégi hajdúhadházi Olimpici Grand Prix-en. A csabaiak közül született még két ezüstérem is, Suhajda Péter a gyerek, Pataki Anna az újonc korosztályban döntőzött.

Gajdács Pál

A magyar párbajtőr vívás egyik sikertörténetének tartják az Olimpici Grand Prix versenysorozatát, amely a tizenhetedik évét kezdte meg, hagyományosan Hajdúhadházon, ahol a magyarok mellett szerb, ukrán, román és szlovák versenyzők is pengét fogtak.

Az újonc fiúknál 76-an vetélkedtek, ahol a korosztály legjobbja, Petrovszki Áron is elindult. Az elején kicsit izgult, de a hibátlan csoportkör után egyre jobban feloldódott. Szép győzelmekkel jutott be a döntőbe, klubtársát, Suhajda Pétert is legyőzve. Itt újabb békéscsabai, az élete első nyolcas döntőjébe nagy küzdelmek árán bejutó Kollár Milán volt az első ellenfele. Nem született meglepetés, Áron jutott tovább. Akit aztán Makai (BVSC), majd az aranycsatában a Balaton Vívóklub versenyzője, Kuznyecov sem tudott megállítani. Áron hibátlan teljesítménnyel lett aranyérmes. Kollár Milán pedig bebizonyította, hogy kötélből vannak az idegei, kétszer is egyetlen találat döntött a javára, 6. helyezése nagyon jó eredmény. A csabaiak közül Csarnai Roland 20., Szelezsán Martin 22., Suhajda Péter 26. lett.

Petrovszkihoz visszakanyarodva, a fiatal a másnapi serdülő verseny (75 induló) során is brillírozott. A csoportkörben ugyan becsúszott egy 5:4-es vereség, de innen nem volt megállás. A döntőig vezető úton 15:10 volt a legszorosabb asszója. A nyolc között azután 15:4 a vasasos Tóth, majd 15:6 az ugyancsak vasasos Koch ellen. Az aranycsatában a BVSC vívója, Bobach kemény ellenfél volt ugyan, de ő sem tudta megakadályozni a parádésan vívó csabai fiú 15:13-as győzelmét. Kiváló eredmény, kiugró teljesítmény.

A gyerek korosztályban a fiúk mezőnyében (72 vívó) a békéscsabai Suhajda Péter remekül kezdett, veretlenül zárta a csoportkört, majd magabiztos győzelmekkel jutott be a nyolcas döntőbe. Itt először az ukrán Barsukovot múlta felül 10:8 arányban, majd Bacsó Dániel (MTK) sem tudta őt megállítani (10:5). Az első helyért a pilisi Botzheim ezen a napon jobbnak bizonyult (4:10), de az ezüstérem is gyönyörűen csillog.

A gyerek lányok (60 vívó) mezőnyében Suhajda klubtársa, Somogyi Alíz is veretlenül jutott tovább a csoportjából és egészen a 16-os tábláig gond nélkül menetelt. Itt viszont kiélezett küzdelemben kikapott a román Kurtinecztől (9:10), így meg kellett elégednie a 9. hellyel.

Az újoncoknál (68 vívó) csabai részről Pataki Anna szerepelt a legjobban. Könnyed győzelmekkel jutott a 8 közé, ahol először az ukrán Shemiakinát győzte le (15:13), majd a romániai Ilyést (15:8). A korosztály kiemelkedően legjobbja, az óbudai Horváth Lotti ugyan megállította Annát, de ezüstérmére méltán lehet büszke. Juhász Hanna 18., Somogyi Alíz 20. lett.

– Klubunk fiataljai kitettek magukért, a két aranyérem, két ezüstérem és egy hatodik helyezés biztató jövőképet vetít elénk – foglalta össze a csabaiak remek szereplését Galli Zsolt, az AVA vezetőedzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában