Fontos róla beszélni!

2022.10.18. 21:16

A mellrák ellen sétáltak kedden délután Békésen - galériával

Hatodik alkalommal rendezték meg a Mellrák elleni sétát kedden délután Békésen. Az esemény a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában kezdődött, ahol Deákné Domonkos Julianna, a rendezvény egyik védnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint hangsúlyozta, a mellrák és a szűrővizsgálatok kérdése nem csupán a nők ügye, hiszen, ha egy nő megbetegszik, az az egész családját érinti: ezért is fontos róla beszélni. 

P. G.

Hatodik alkalommal szervezték meg a sétát

Fotó: Für Henrik

Dr. H. Kovács Eszter fővédnök elmondta, a mindennapi szorongásainknak nagy szerepük van abban, hogy mennyire vagyunk ellenállóak egy-egy betegséggel szemben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a városban Kovács Ildikó vezetésével, a Szent Lázár Alapítvány égisze alatt működik az Életrevalók Klubja. 
– Minden hónapban összeülünk, és bátran, bármilyen problémával kereshetnek minket, akár négyszemközt, akár csoportban, nagyon szívesen segítünk – tette hozzá.


Ezt követően Szegfű Katalin, a Békési Újság főszerkesztője tartott előadást, akit szintén érintett a betegség. Kiemelte, véleménye szerint a mellrák kialakulásában a lelki tényezőknek nagyon komoly szerepük van.
– Veszteségek, halálesetek, válás, családi, anyagi gondok, stressz- és konfliktushelyzetek, minden, amit a mellünkre szívunk, képesek megbetegíteni. Nagyon bonyolult az emberi lélek – folytatta a gondolatot. – Betegtársaimmal kapcsolatban ez minden esetben megvolt közös tényezőként, kapocsként.

Szegfű Katalin

Kifejtette, a kutatások szerint minden nyolcadik-kilencedik nő megbetegszik mellrákban, évente pedig kétezer nő veszíti el az életét emiatt. 
– Többségüknél csak későn veszik észre a betegséget. Ezért az emlőrákban a megoldás a korai felismerés, amiben modern képalkotó, illetve mintavételi diagnosztikai eljárások és az említett rendszeres önvizsgálat nyújt segítséget – emelte ki. – Magyarországon 1995-ben indították útjára az emlőrák lakossági szűrését, 45 és 65 év között kétévente kapnak meghívást a hölgyek mammográfiára, de egyre több fiatal is megbetegszik. A betegek ügyeivel foglalkozó szervezetek ezért azon vannak, hogy ezt a korhatárt lejjebb vigyék. Hozzátette, Magyarországon jelenleg csak az érintett korosztály 38,4 százaléka megy el a vizsgálatra, és ennél Európán belül csak Portugáliában és Szlovéniában rosszabbak az arányok.

H. Kovács Eszter

– A mellrák népbetegség, amely ellen szerintem a lelki kiegyensúlyozottsággal lehet legtöbbet tenni – fogalmazott. – A korai felismerés ugyanakkor döntő a betegség kimenetelében és a gyógyulásban. A modern, kombinált terápia hosszú távú túlélést tesz lehetővé az esetek nagy százalékában.
Szegfű Katalin emellett nagyon fontosnak nevezte emellett egy támogató sorstársközösség megtalálását és az ismeretek folyamatos bővítését.

Az előadást követően a résztvevők az Anya gyermekével szoborhoz sétáltak, ahol dr. Pálmai Tamás háziorvos mondott zárszót. Szólt arról, hogy sokan nem tudják, de a mellrák férfiaknál is előfordul. Tapasztalatait ismertetve szintén kitért a lélek épségének fontosságára, aminek abban is szerepe van, hogy valaki ne betegedjen meg, ahogy abban is, hogy a beteg meggyógyuljon. Mint elmondta, a mai modern kezelések tényleg hihetetlen eredményeket tudnak, olyan mélységekből jönnek vissza emberek, amelyben tíz évvel ezelőtt remény sem lett volna.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában