2022.10.20. 19:41
A csabai kolbász továbbra is diadalúton halad: megnyitották a fesztivált - galériával
Hivatalosan is megnyitották csütörtök este a jubileumi, 25. Csabai Kolbászfesztivált. Vasárnapig számos program vár az érdeklődőkre, a CsabaParkba kilátogatókra.
Szarvas Péter gratulál Such Zoltán Andrásnak
Fotó: Lehoczky Péter
Hégely Sándor fesztiváligazgató köszönetet mondott dr. Ambrus Zoltánnak és feleségének, Zsuzsannának, hogy 25 éve életre hívták az eseményt. Felidézte, hogy mennyi minden történt a nagyvilágban 1997-ben – attól kezdve, hogy bemutatták a Titanicot egészen addig, hogy egy bokszmeccsen Tyson leharapta Holyfield fülét –, de ami legfontosabb, hogy ebben az esztendőben szervezték meg az első rendezvényt.
Hozzátette, tavaly sok csabaitól kaptak dicséretet, igyekeznek idén is megfelelni az elvárásoknak. Hangsúlyozta, a fesztiválra érkezők olyan esszenciát kaphatnak Békés megyéből és az itteni vendéglátásból, amire máskor nincs lehetőség. Fontosnak nevezte, hogy a fiataloknak átadhassák a hagyományokat, ezért dolgoznak a Csabai Kolbászklubban és a rendezvényen is.
Szarvas Péter polgármester kiemelte, a csabai kolbász továbbra is diadalúton halad, szinte mindenki ismeri és szereti, és ajtókat nyit meg. Folytatódik a csaknem 200 éves története. Szerinte a fesztivál idején gondolni kell az elődökre, akik a napóleoni háború idején a borshiány miatt őrölt paprikát használva megalkották az ősi receptet, de azokra is, akik ma kolbászt készítenek és viszik tovább a tradíciókat.
Herczeg Tamás országgyűlési képviselő úgy fogalmazott a megnyitón, hogy elindul a csabai kolbászünnep. Aláhúzta, a csabai kolbász a történelmünk, a kultúránk része. A 90-es években sok fesztivál jött létre itthon, de egyik sem nőtt akkorára, mint a Csabai Kolbászfesztivál, amely hazánk legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye, és amely összeköt minket. Sorolta a számokat, hogy az elmúlt 25 év alatt 1,4 millióan vettek részt a fesztiválokon, és hogy ez idő alatt 132 kilométernyi kolbász készült, amely nagyjából a Békéscsaba és Debrecen közötti távolságnak felel meg.
Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke szerint a fesztivál fontos abban a tekintetben is, hogy népszerűsítsék a helyi alapanyagokból előállított helyi élelmiszereket. Örömmel vette, hogy 120 gyermekekből álló csapat gyúrt és töltött kolbászt csütörtökön, és hogy továbbviszik a csabai kolbászkészítés hagyományát.
A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg hivatalosan a 25. Csabai Kolbászfesztivált. L. Simon László elmondta, hogy hároméves korától vesz részt disznótorokon, és addig, amíg egyszer el nem látogatott a békéscsabai rendezvényre, azt hitte, tisztában van azzal, hogyan kell kolbászt készíteni. Itt szembesült azzal, hogy semmit sem tud abból az örökségből, amit itt több száz éve megteremtettek.
Hangsúlyozta, az egész nemzet büszke arra, amit Békéscsaba és környéke tett a magyar gasztronómiáért, élelmiszeriparért és kézművességért. Hozzáfűzte, az az igazi hagyomány, amely élő, amely apáról fiúra száll, amelyet a fiatalok is magukénak éreznek. Úgy véli, Békéscsabán a kolbászkészítés olyan tradíció, amely valóban élő, a gyerekek pedig viszik tovább azt, amit szüleiktől, nagyszüleiktől, ők pedig az őseiktől tanultak.
A csabai kolbász továbbra is diadalúton halad: megnyitották a fesztivált
Fotók: Lehoczky PéterA megnyitó keretében megkoronázták az új kolbászkirályt. Such Zoltán András kertészmérnök, növényorvos, a Hidasháti Zrt. vetőmagüzemének vezetője nyerte el a címet az egy héttel ezelőtti bírálaton:
– Több helyen olvastam, hogy nevezni lehet a szárazkolbászversenyre, és egy szép reggelen arra ébredtem: miért ne? – mesélte.
– Szerencsére találtam a kamrában még három-négy szál vastagot, az egyikkel beneveztem. Kíváncsi voltam, mire értékeli a zsűri a portékát, de ilyen sikerre legmerészebb álmomban sem gondoltam. El sem hittem, hogy én nyertem, amikor hívtak.