Békéscsaba

2022.10.20. 15:06

A legkisebbek gyúrtak, a kolbászklubnál hízót is feldolgoztak - galériával, videóval

A legkisebbek gyúrásával kezdődött meg csütörtökön délelőtt a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál a CsabaParkban. Az óvodások és általános iskolások ingyenes töltőversenyén több mint száz csapat vett részt. Nem egy óvodából, iskolából tízen felüli csapat nevezett, és a gyerekeknek a pedagógusok mellett szüleik, nagyszüleik is segítettek eszközökkel, fűszerekkel.

Fotó: Für Henrik

A csapatokat a Mokry-sátorban lelkesítette, és kolbászkészítési tanácsokkal, tapasztalatokkal látta el Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Varga Tamás alpolgármester is. Ahogy a polgármester elmondta, a csapatoknál látszott, hogy őrzik, ápolják a kolbász, és készítése hagyományát. Varga Tamás kiemelte, évente háromszor készítenek kolbászt, az idény náluk is most kezdődik.

A Belvárosi Röfögőknél édesapaként a kondorosi Paluska Imre vitte a prímet. Gyermekévél együtt a többiek is gyúrtak, töltöttek, előtte szépen feldíszítették asztalukat.

Az első látványdisznótort is megtartották a Csabai Kolbászklub sátránál. A Juhász család mutatta be, hogy náluk miként zajlik egy disznótor, és milyen ételek készülnek az alapanyagokból.  Korim Valéria, a Csabai Kolbászklub ügyvezető elnöke elmondta, a klub hosszú évek során baráti, partneri viszonyt alakított ki határon túl működő civil szervezetekkel is.
 

– Legalább 40 vendéget várunk Sepsiszentgyörgyről (Erdély), Sidről, Turiából és Sevnicából (Délvidék), Érsekújvárról (Felvidék) és Velká Nad Velickouból (Csehország) – ecsetelte. – Lesz miből megkínálnunk őket, ugyanis a fesztivál alatt több látványdisznótort tartanak tagjaink. Bemutatva a hagyományos disznóvágást és sertésfeldolgozást. Az alapanyagokból minden, a disznótorokon jellemző ételt helyben elkészítünk, és kóstoltatunk a látogatókkal. Partnerklubjaink nemcsak külföldön vannak, hanem a megyén belül is. Így például az egyik hízót az Orosházi Kolbászklub tagjai dolgozzák majd fel.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Szarvas Péter polgármester
Fotós: Für Henrik

A Geszti Ízőrzők nyertek a gyerekeknél

A bírálók döntöttek a 25. Jubileumi Csabai Kolbászfesztivál óvodás és általános iskolások csütörtöki gyúróversenyének eredményéről. E szerint a Geszti Ízőrzők nyertek, második lett a békéscsabai Vuk-csapat, harmadik pedig békéscsabai Jankay-suli gárdája.

Prohászka Béla, a zsűri elnöke elmondta, rengeteg energiát beletettek a szülők, nagyszülők és a pedagógusok a gyermekek felkészítésébe, a hagyományok megismertetésébe és őrzésébe. Nagyon szépen feldíszített asztaloknál gyúrtak és töltöttek a gyermekek, akiknek nagy élményt nyújtott, hogy egy ekkora sátorban sokakkal együtt, jó hangulatban versenyezhettek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában