Sárgarigók vonulása

2022.09.27. 12:46

Tartalékos katonák számára rendeznek versenyt Békésben

Sárgarigók vonulása néven szervez nemzetközi szintű, országos járőrversenyt tartalékosok számára a honvédség jövő hét végén, október 7. és 9. között Gyulán és Békéscsabán – jelentették be kedden a repülőtér melletti AB Expó épületében, sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Lipták József és Braun Tibor beszélt a tartalékosok versenyéről, valamint a fiataloknak szóló haditornáról /Fotók: Für Henrik/

Lipták József alezredes, a 101. területvédelmi zászlóalj parancsnoka elmondta, 2019-ban hagyományteremtő szándékkal hívták életre a megmérettetést, amely egyre nagyobb volumenű, egyre több résztvevőt vonz. Idén mintegy 25 csapatra számítanak: mindegyik hazai területvédelmi zászlóalj képviselteti magát, de a Magyar Tartalékosok Szövetsége szintén küld alakulatot, illetve lesznek német és lengyel gárdák is. Az egyletek kiképzési versenyszámokban mérik össze erejüket, tudásukat.

Október 7-én, pénteken Gyulára érkeznek a csapatok, ahol eligazítást tartanak nekik, hogy milyen akadályokkal néznek majd szembe, és hogy a feladatokat miként kell végrehajtaniuk. 

Október 8-án, szombaton reggel 7-től este 6-ig gyűrik a katonákat három pályán Békéscsabán. Egyrészt lesz egy kör, amelynek során tíz állomást küzdenek le, újdonság lesz az épületharcászat és a túlélési akadály. Másrészt Pósteleken és környékén, egy öt négyzetkilométeres területet bejárva különféle pontokat kell megtalálniuk. Harmadrészt egy erőltetett menet során a békéscsabai repülőteret kerülik meg időre. Október 9-én, vasárnap a megyeszékhely főterén katonai parádéval ér véget a program.

A verseny október 7. és 9. között lesz Gyulán és Békéscsabán.

Lipták József alezredes kiemelte, összesen mintegy száz tartalékos vesz részt a megmérettetésen. Annak, aki Pósteleken vagy a repülőtérnél sok egyenruhással találkozik, nem kell megijednie, mindössze arról van szó, hogy a sárgarigók idén is vonulnak, azaz egy katonai versenyt szerveztek.

Braun Tibor őrnagy, a békéscsabai hadkiegészítő és toborzó iroda vezetője elmondta: szeptember 30-án, pénteken szervezik meg a haditorna Békés megyei döntőjét a repülőtérnél, amelyen általános és középiskolások szállnak ringbe, ugyanazokban a versenyszámokban, azonban külön kategóriában.

A diákok kilenc állomást teljesítenek, lesz légpuskalövészet, akadálypálya, kézigránát-hajítás is többek között. A cél az, hogy a fiatalokkal megszerettessék a mozgást, és hogy közben közelebb vigyék őket a honvédelem ügyéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában