Karjukat nyújtották

2022.09.09. 16:07

Sokan önkénteskedtek a Civil Véradó Hét keretében Békéscsabán

Nagyszabású véradást szervezett pénteken a Csabagyöngye Kulturális Központban a Szeretlek Békéscsaba Egyesület, ezzel zárult Békés megyében az országos kezdeményezés, a Civil Véradó Hét.

Licska Balázs, [email protected]

A Csabagyöngye Kulturális Központban is sokan segítettek pénteken

Fotó: Für Henrik

A Civil Véradó Hetet immár hetedik alkalommal hívta életre a Miniszterelnökség a civil központokkal, a vérellátó szolgálattal és a Vöröskereszttel együttműködésben – ismertette Kesjár Kitti, a Békés Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ programkoordinátora. Hétfőtől csütörtökig a békéscsabai területi vérellátóba várták az önkénteseket, illetve csütörtökön Gyomaendrődön is tartottak akciót – ezen alkalmak során összesen 120-an nyújtottak segítséget. 

A Civil Véradó Hét Békés megyében a Csabagyöngye Kulturális Központban zárult pénteken, ahol a Szeretlek Békéscsaba Egyesület szervezett véradást, ezen több mint harmincan vettek részt. A civil központ és az egyesület is számos ajándékkal várta az önkénteseket – ajándékutalvánnyal, borral, csokoládéval –, akik között három békéscsabai sétarepülést is kisorsoltak. 

 

Frankó Attila, az egyesület elnöke – aki maga is több mint hatvanszoros véradó – elmondta, hogy 2000 óta szervez véradásokat. Ezen alkalmakkor, az eltelt két évtized során több mint 1300 liter vért gyűjtöttek össze, ezzel megmentve csaknem 9 ezer életet. Hozzátette: a magyarok nagyjából 2,5 százaléka nyújt rendszeresen segítséget, szeretné, ha ez az arány növekedne a jövőben.

– Nemcsak a véradásokra, hanem a hasonló akciók szervezésére is nagy hangsúlyt kell fektetni – fogalmazott. Szeretné átadni a huszonkét éves tapasztalatát a fiataloknak, ezért a jövőben a tervei szerint több középiskolába látogat majd el, hogy ismereteit megossza. Ha többen szerveznek véradásokat, akkor szerinte emelkedik azok száma is, akik segítséget nyújtanak a rászorulóknak.

Ha tudnak, akkor miért ne segítsenek a vérükkel

A mezőberényi Székely Szabolcs Békéscsabán dolgozik, és pont látta, hogy lesz véradás. Több mint harmincszor nyújtott segítséget, évente négy-öt alkalommal ad vért. Hitvallása, hogy ha az ember tud, akkor segítsen, ha pedig a vérével tud, akkor azzal – nála szerepet játszik az is, hogy a vére mindenkinek adható. A véradással ráadásul nem csak másokon segít, saját magának is jót tesz.

Az Engie néven ismert előadóművész, Pősze Anita immár sokadszorra adott vért. Hangsúlyozta, ezzel szeretne segítséget nyújtani azoknak, akik bajba jutottak, illetve szeretne másokat is motiválni arra, hogy tegyenek hozzá hasonlóan. Kiemelte: aki vért ad, az valóban életeket ment. Szerinte nem szabad félni a tűtől és a véradástól, ő például sokkal élénkebb lesz egy-egy véradást követően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában