Gyászol a nemzet

2022.09.10. 08:46

Minden megváltozik Erzsébet halála után – Békés megyeiek beszámolója Angliából

Az Angliában élő Békés megyeiek beszámolójából kiderül, az embereket nagyon megrázta a királynő halála, ami számtalan változást hoz magával. Most szinte egy emberként gyászolják a 71 évig uralkodó, a lakosság számára a biztos pontot jelentő II. Erzsébetet, ám közben már javában készülnek fia, III. Károly uralkodására.

Forrás: AFP

A gyulai táncoktató, Fáskerti Zsolt több, mint öt éve él Londonban, és természetesen ő is azonnal értesült II. Erzsébet haláláról. Kérdésünkre elmondta, a királynőt különleges szeretet övezte Angliában. Elárulta, nemrég tartott órát egy tanítványának, akinek szülei húsz évig dolgoztak II. Erzsébetnek rendezvényszervezés területen, illetve maga a tanítvány is dolgozott neki egy ideig. Elmondásuk szerint 

nehezen viselik a királynő halálát, hiszen kötődtek hozzá, jobban, mint egy átlagember, így szinte családtagként gyászolják.

Fáskerti Zsolttól megtudtuk, a palota bejelentése után minden csatornán azonnal elhangzott az a mondat, hogy „London bridge is down”, ami azt jelenti, hogy a királynő meghalt. Ezt követően megszakítottak minden adást, és minden televíziós bemondó átöltözött feketébe, valamint a híradások is fekete hátteret kaptak. Elmondta, talán két nap munkaszüneti nap lesz, a sporteseményeket elnapolják majd, illetve számos teendő van most. Lecserélik például az összes bankjegyet, hiszen azokon a királynő van, ám innentől III. Károly királynak kell rajtuk lennie. Hasonlóképp járnak el az útlevelekkel, de még a palotaőrök egyenruháját is átalakítják, amelynek apró gombjain II. Erzsébet arcképe van, így azon is változtatni kell.

III. Károlyról elmondta, az évek során mondhatni megenyhült irányába a közvélemény, de még így is sokan tartanak attól, hogyan fogadják majd az emberek az uralkodását. 

Egyrészt azért, mert édesanyja rendkívül sokáig, 71 évig uralkodott, így tényleg egyfajta biztos pont volt a lakosság körében, másrészt pedig Diana walesi hercegné miatt, akire máig fájó szívvel emlékeznek az angolok. Hozzátette, ráadásul 73 esztendősként III. Károly a legidősebb, akit megkoronáznak.

Végül magáról, a királyi családról kifejtette, tagjainak már inkább csak protokoll szerepe van, és bár nem változik körülöttük sok minden, így a szabályaik és hagyományaik sem, mégis igyekeznek haladni a korral. A királynő például néhány éve az egyik James Bond filmben szerepelt, ami korábban elképzelhetetlen dolog volt.

Az orosházi Paku Áron és párja 6 éve él Angliában. Bristolban megtalálták a számításaikat. A királyi családot, életüket övező kíváncsiság az angolokat jellemzi, a fiatal magyar párt viszont ez a kultusz nem ,,szippantotta be”.

– Nincs televíziónk, mi a királynő haláláról a világháló hírfolyamában értesültünk. Igaz, már előző nap, a munkatársaink, az angolok jelezték, ha ennyit foglalkozik a sajtó II. Erzsébet egészségi állapotával, akkor ott valami gond lehet – sorolta híreit Áron.

– A királynő halálát követően értesültünk arról is, sok helyen ezt ágyúdörgéssel jelezték. Nálunk harangzúgással. És minden és mindenki ezzel foglalkozik most Angliában. A mi életünket nem befolyásolja, ám a médiumok műsorrendje megváltozott, minden a királynőről, az életéről szól –  sorolta további tapasztalataikat az orosházi fiatalember. – Az is szokás itt, hogy minden magára valamit is adó cég megemlékezik őfelségéről. Emléke előtt úgy tisztelegnek, hogy például hivatalos céges honlapjukon is a királynő arcmása a háttérkép. A mi cégünknél is így van. 

Paku Áron azt is hozzátette, Erzsébet királynő uralkodásának 70 éve a folytonosságot jelentette generációkon át a változó világban. A most megjelenő cikkek sokasága már taglalja, mi várható a folytatásban, Károly miként képviseli majd a monarchiát, országát. 

– Mi is kíváncsian figyeljük a fejleményeket – mondta Áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában