Hatvanéves a klub

2022.09.19. 16:40

Felvonultatták megtermelt finomságaikat az orosházi kertbarátok - Galériával

Látványra, illatra, hangulatra is emlékezetes, fantasztikus volt a Dr. Mohácsy Mátyás Kertbarát Klub megalakulásának 60. évfordulójára szervezett ünnepi alkalom. A tagság kitett magáért: olyan kiállítást készített, amire minden velük ünneplő elégedetten csettintett. Felvonultatták kertjük virágait, gyümölcseit, zöldségeit, kamráik finomságait. S közben megemlékeztek, tisztelegtek és fejet hajtottak elődeik munkássága előtt.

Csete Ilona

Balról jobbra: Kiss József, Horváth József, Dimák János, Szente Béla örültek a találkozásnak

Fotó: Csete Ilona

Dimák János elnök és Kovács György társelnök is méltatta az orosházi kertbarárokat, akik hat évtizeddel ezelőtt életre hívták a klubot. Gyapjasné Béres Enikő önkormányzati képviselő elismerően szólt a látottakról, miközben asztaltól asztalig haladva nyugtázhatta, micsoda türelem és szakértelem párosul azzal a jó ízléssel, ahogy bemutatták a kertbarátok a napjainkban megtermelt finomságaikat.

Hopka Margit, akit festményei által is jól ismer a kultúra iránt fogékony közönség, olyan standot mutatott be, ami szintén festői volt. Rendezgetve a befőtteket, elmesélte, édesapja is alapítója volt a kertbarátok klubjának. Kislányként megkedvelte a kertészkedést, máig kitölti a mindennapjait ez az elfoglaltság. Megmutatta azt az alma-és körtefát, amit akár balkonon is lehet gondozgatni. Egy tő szamócát hozott ajándékba egy másik klubtagnak, Huszárik Istvánnénak, aki férjével mutatkozott be. Ők is felvonultatták kertjük minden finomságát, már a kamra polcain sorakozó befőtteket, savanyúságokat. Elmesélték, két hetente találkoznak a klubtagokkal, olyankor egymás kertjeit, gazdaságait is meglátogatják. Élvezik az együttlétet, mert sokat lehet tanulni a helyszíneken – tette hozzá, majd felajánlotta a segítségét Kiss Józsefnek, aki 21 éve aktív tagja a klubnak. Kertjében minden megterem.

Hopka Margit egy tő szamócával érkezett, ajándékba adta Huszárik Istvánnénak
Fotós: Csete Ilona

– Kicsi a kertünk, de sok benne a finomság. Gyermekeim is néha besegítenek a kertészkedésbe. Ők is egyre jobban értékelik a végeredményt. A család ellátására éppen elég az, ami ott megterem – mondta a termékeit szintén bemutató klubtag.

Hatvan évvel ezelőtt, 1961-ben, a TIT rendezésében gyümölcstermesztési előadássorozat volt Orosházán. Ez felkeltette a szakemberek érdeklődését, majd megszervezték a művelődési ház kertészeti szakkörét. 1964-ben a mozgalom kiterjedt és termékkiállításokat szerveztek, tapasztalatcseréken vettek részt. Az Országos Mezőgazdasági Kiállításon aranyérmet nyertek. Évek óta ellátogatnak a nagyobb gazdaságokba, almáskertbe, bodzaültetvényre, szőlészetbe, salátakertbe. Kiváló kapcsolatokat ápolnak más klubokkal is.

A kertbarát tagok a kert szerelmesei. Céljuk nem első sorban árutermelés, hanem termőhelyi adottságaikat kihasználva a család ellátása. Tevékenységük példa arra, hogy aki teheti, s idejéből futja, mi mindent tud, tudna előállítani saját erejéből, kis kertjében.

Polgármesteri emléklapokat kaptak

Az ünnepségen Gyapjasné Béres Enikő Dávid Zoltán városvezető képviseletében polgármesteri emléklapokat adott át Dimák Jánosnak, aki tagként, majd 2015-től elnökként vesz részt a klub életében; Kiss Józsefnek, aki a közösségi életben fejtett ki eredményes munkát, a magyar kertkultúra hagyományainak ápolása, megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet. Orosháza város polgármestere Tóth Pálnét, Tóth Pált is emléklap elismerésben részesítette.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában