Támogatás is jár hozzá

2022.09.07. 10:06

Békés megyében is egyre többen pattannak elektromos biciklire

Békés megyében is egyre többen váltanak, egyre többen vásárolnak elektromos rásegítésű kerékpárt. A „pedelec” kerékpárok alternatívát nyújtanak a gépjárművek használatával szemben, és a vevők támogatást is lehívhatnak a beszerzéshez.

Papp Gábor, [email protected]

Albert Zsolt

Fotó: Für Henrik

Az elektromos rásegítésű kerékpárok árai kezdenek lefelé menni, így lassanként az elérhető kategóriába kerülnek – nyilatkozta hírportálunknak a számos biciklis rendezvényt szervező és a környezettudatos közlekedést is a zászlajára tűző Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) elnöke. Gyebnár Péter elmondta, ezek a járművek továbbra sem az átlagemberek közlekedési eszközei, de egyre többen vásárolják és használják a környékünkön is, a legtöbben a 200 ezer és 400 ezer forint közötti, inkább alsóbb kategóriásnak számító kerékpárokat választják. A szakember meglátása szerint a két főbb vevői réteg él a megyében. Az egyik célcsoportot a hatvan év feletti nyugdíjasok alkotják, akik korábban ülőmunkában dolgoztak, és így aránylag kis energiabefektetéssel, kímélő mozgást tudnak végezni, ami jó a vérkeringésnek, a tüdőnek, a szívnek, ad egyfajta kondit, de az izmoknak könnyítést jelent.

Albert Zsolt
 

Gyebnár Péter kiemelte, a másik célcsoportba azok tartoznak, akik egy-egy baleset vagy sérülés utáni rehabilitációjukat töltik, és még szintén kímélniük kell ízületeiket, izmaikat, de túrázni, sportolni azért szeretnének.

A FETA elnöke kérdésünkre kiemelte, az úgynevezett pedelec rendszerű kerékpárokkal amennyit teker valaki, maximum annyit segít rá az eszköz a haladásra. Hangsúlyozta, fontos ugyanakkor tudni, hogy a kerékpár tömege jelentős, nehéz bicikliről van szó, viszont akár 30 kilométer/órás utazósebességet is viszonylag könnyen el lehet vele érni, így elővigyázatosságot igényel. Gyebnár Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság rendelkezik egy E-bike flottával, szerveznek túrákat, így – véleménye szerint – aki érdekel a lehetőség, a vásárlás előtt érdemes előzetesen kipróbálnia a járművet szakember iránymutatásával.

Kérdésünkre szólt arról, hogy mivel elég gyakran, szinte folyamatosan elérhető támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra a legtöbben, ha vásárolni szeretnének, kivárják a megfelelő pályázatot. Hozzátette, érdemes jobb minőségű kerékpárt venni.

Albert Zsolt, a gyulai Bike Corner Kerékpár Szaküzlet és Webáruház munkatársa elmondta, érezhetően nőtt az érdeklődés az elektromos rásegítésű kerékpárok iránt. Tapasztalatai szerint elsősorban az ötvenesektől a 70 éves korosztályig vásárolnak ilyen eszközt, az ennél idősebbek kicsit idegenkednek a sebességtől, és tartanak annak veszélyeitől. A műszaki szakember is úgy látja, hogy a legtöbben elsősorban az olcsóbb árkategóriába tartozó járműveket vásárolják, ahogy a támogatásokat is mindenki igyekszik igénybe venni. A szakember is úgy vélekedett, hogy célszerű a jobb minőségű eszközöket vásárolni, hosszabb távon az a jobb megoldás.

Elérhető a támogatás

Néhány nappal ezelőtt a Békés Megyei Kormányhivatal a Facebook oldalán adott tájékoztatást arról, hogy az elektromos rásegítésű kerékpárok vételárának akár felét is megkaphatja az, aki állami támogatásra pályázik.

A részletekről megtudtuk, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódóan akár 10 ezer elektromos rásegítésű kerékpár beszerzéséhez nyújt támogatást. A pedelec kerékpárok alternatívát nyújtanak a gépjármű-használattal szemben, csökkentik a fosszilis energiahordozók felhasználását, ezen keresztül csökkentik a települések légszennyezettségét. A pályázat forrását a Technológiai és Ipari Minisztérium biztosította.

További részletek itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában