Magyar Falu Program

2022.09.18. 06:42

Átadták a felújított művelődési házat Ecsegfalván

Szinte teljesen megújult a Magyar Falu Programnak köszönhetően Ecsegfalván a művelődési ház, amelynek átadóünnepségét szombaton tartották. Az eseményen elhangzott, az épület a község legfontosabb közösségi színtere, amelynek felújítása sokat jelent a lakosság számára.

Vásári Erzsébet

Galambos István, Lajkó Roland, a Körös-menti Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft. képviselője, Mohácsi Kálmánné alpolgármester és Szarka Edina alpolgármester vágták át a szalagot

Fotó: Vásári Erzsébet

Galambos István polgármester az ünnepségen elmondta, a művelődési ház átadásával fontos pillanathoz érkeztek el Ecsegfalván, hiszen egy vágyból és egy gondolatból most valóság lett. A nyolcvanas években felhúzott épületről elmondta, azt egykor közös összefogással építette a falu, és örömére a felújítás utáni átadóünnepségre is el tudtak jönni néhányan azok közül, akiknek benne volt a keze munkája a megépítésében.

A polgármester kifejtette, az elmúlt évtizedekben nem történt felújítás a közösségük szempontjából igen jelentős épületen, amely számtalan rendezvénynek és közösségi eseménynek ad otthont folyamatosan. Az ecsegfalviaknak számtalan élménye, örömből, és meghatódottságból származó könnye kötődik a művelődési házhoz, amelynek korszerűsítése már aktuális volt. A Magyar Falu Program keretében meghirdetett pályázati lehetőség pedig lehetőséget adott az épület felújítására, amit kihasználva lecserélték a külső nyílászárókat, leszigetelték a homlokzatot és a tetőt, valamint felújították és cserélték az intézmény csapadékvíz elvezető rendszerét. Hozzátette, a támogatásért hálásak a kormánynak, illetve Dankó Béla országgyűlési képviselőnek, aki végig támogatta őket.

Fotós: Vásári Erzsébet

Galambos István részletezte, a 25 millió forintos támogatási összeg mellé önkormányzatuk 5 millió forint önerőt biztosított, valamint további, mintegy 4 millió forintot költöttek a belső felújításra. Ez utóbbi tartalmazta az elektromos rendszer átfogó vizsgálatát, a fényforrások és szerelvények cseréjét, az új színpadvilágítást, új álmennyezet kialakítását, továbbá a falak és a belső nyílászárók festését, a parketta csiszolását, lakkozását, a vizesblokk és a külső lépcső burkolását, illetve számtalan, mondhatni láthatatlan, de lényeges, a fentiekkel együtt járó munkálatot. Hangsúlyozta, büszke az eddig elért eredményre, amit terveik szerint és lehetőségeikhez mérten tovább fokoznak majd.

Fotós: Vásári Erzsébet

Szebellédi Zoltán, az Alföld Slow Egyesület elnöke és a megyei közgyűlés alelnöke kifejtette, öt szereplőt vél felfedezni Ecsegfalva életében, így ezen projekt megvalósításában is. Az egyik ilyen a Magyar Falu Program; a másik a Békés Megyei Önkormányzat, amellyel szoros kapcsolatban áll a község; a harmadik az Alföld Slow Egyesület, amelynek turisztikai szervezetként lételeme a vidékfejlesztés; a negyedik Ecsegfalva önkormányzata, azon belül is Galambos István polgármester; az ötödik pedig a helyi közösség. Utóbbiról elmondta, meglátása és tapasztalatai szerint az ecsegfalviak különösen összetartók, hiszen egy akarattal vannak azon, hogy a településük minél szebb és minél inkább élhető legyen. Ennek érdekében pedig szívvel-lélekkel viszik végig a projekteket.

Fotós: Vásári Erzsébet

A beszédek után a Ványai Ambrus Általános Iskola és AMI ecsegfalvi tanulóinak előadása következett, akik után felléptek a zeneiskolai tagozatosok, majd a Vadrózsa Népdalkör is. Színpadra lépett Pál István Szalonna és Bandája, a Jantyik testvérek és a PG Csoport Aranyosra festem műsorával.

 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában