2022.09.03. 16:46
A csabai tót-dog is vonzotta a látogatókat
Szlovák slágerételeket, kulturális programokat és hagyományos népi kismesterségeket is felvonultattak szombaton a békéscsabai Szlovák Kultúra Házának udvarán és környékén a Békében Békésben elnevezésű rendezvényen. A családokat, gyermeket is beavatták például a fafaragás, a fazekasság rejtelmeibe, készült töltött káposzta, kenyérlángos és tót-dog is.
Fotók: Bencsik Ádám
Bármennyire is újszerűen a hangzik a neve, a tót-dog hagyományos alapanyagokból készített szlovák étel. Kiszely András, a csabai szlovák önkormányzat elnöke ötölte ki.
– Csabai kolbászt töltünk juhbélbe, megsütjük hot-dog-sütőn, aztán kiflibe töltjük, savanyított dinnye, és ízlés szerint mustár, ketchup, egyéb szósz kerül bele – hangsúlyozta Kiszely András.
Nem sokkal arrébb a Csabai Szlovákok Szervezete senior klubjának tagjai főzték, ízesítették és kínálták a haluskát. A tészta több mint tizenöt kiló lisztből készült, volt közte brindzás, grízes, mákos és káposztás. Pár lépésnyire innen a Megváltozott Munkaképességűek Klubjának – mely nemrégiben tagozódott be a Csabai Szlovákok Szervezetébe – tagjai kenyérlángost sütöttek Králik Mátyás klubvezető irányításával.
A töltött káposzta sem hiányozhatott a kínálatól, Knyihár Mihály az általa hozott, friss kolbászhúsból készítette el a töltelékeket. A szép számú látogató a pénzét krajcárokra váltotta, és ezekkel fizetett a finomabbnál finomabb ételekért.
A népi mesterségeknél sokakat vonzott a kötélverés tudománya. Rónyai Imréné mutatta be, hogyan készülnek ma is a paraszti életmódhoz használt, a jószágok féken tartását, irányítását, munkába fogását szolgáló, vagy például az elletéshez is szükséges kötelek, bőrszíjak.
A békéscsabai Lipták Tibor a gyermekeknek bemutatta a fatányérok és fatálak elkészítését. Elfért rajtuk sok-sok finomság a káposztás ragutól a csirke- és csülökpörkölttől a palacsintáig. A háziszappan- és a csigatészta-, a mézeskalács-készítés ugyanúgy szerepelt a programban, mint hímzés, szövés, gyöngyfűzés.
A háziszappan előnyeiről kiemelték, hogy bármilyen foltot kihoz a ruhákból. A fafaragás, a szövés, hímzés megőrzése, a hagyományok továbbadása azért is fontos, mert amit a maga kezével állít elő az ember, az közelebb áll hozzá.
A kulturális programban csabai és a környékről érkezett pávakörök is bemutatták műsorukat Mezőberénytől Kétsopronyig, Telekgerendásig. Külön köszöntötték a Boleráz utódját, a békéscsabai Szőlőfürt Citerazenekart, mely fennállásának 5. évfordulóját ünnepelte.