Illegális migráció

2022.08.30. 10:00

Öt új terepjárót kaptak a Békés megyei határvadászok - videóval

Újabb 14 nehézterepjárót adtak át a napokban a fővárosban azoknak a megyei rendőr-főkapitányságoknak, ahol határvadász századok szolgálnak majd szeptembertől. Békés megye öt ilyen gépjárművet kapott.

Ny. L.

Kuczik János Zoltán vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese kiemelte az átadáson azt is, hogy a határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a magyar államhatár őrzése. Különösen fontosnak nevezte a gépkocsik beszerzését, és mielőbbi használatát, miután az illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedések száma meghaladta a 150 ezret, és a nyár végére már elfogtak annyi embercsempészt, amennyit tavaly egész évben. A határőrizeti feladatot ellátó állomány bővítése is folyamatban van, a határvadász századokba beosztottak képzése már zajlik.

 

– Az átkelőhelyek, valamint a zöldhatár őrizete Magyarország egyik elsődleges gazdasági és biztonsági érdekei közé tartozik – hangsúlyozta a vezérőrnagy –Hazánk schengeni külső határainak illegális átlépése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió társadalmára, gazdaságára és biztonságára jelent potenciális veszélyt.

Kitért arra, a zöldhatár őrizetére már sok korszerű rendszer áll rendelkezésükre, például a biztonsági határzár, mobil- és stabil hőkamerák, drónok, de ezek önmagukban nem elégségesek. A határszakaszok hatékony ellenőrzéséhez, az ott elkövetett jogellenes cselekmények megelőzéséhez, felszámolásához szükséges a rendőri jelenlét. A járőröknek pedig a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre kell érkezniük.

A migrációs útvonalak a domborzati és felszíni viszonyok miatt nehezen megközelíthetők, ezért már korábban felmerült, hogy a rendőrség nem rendelkezik elég, a feladatra alkalmas nehézterepjáróval.

– A 2020-ban, az Európai Unió belső biztonsági alapjából beszerzett 52 járművet a végrehajtó állomány rendkívül pozitívan fogadta – mondta Kuczik János Zoltán. – A visszajelzések alapján a terepjárók teljes mértékben kielégítik a határrendészeti szakmai igényeket. A most átadott 14 gépjármű kulcsait a Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányságok képviselői vették át.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában