Alternatív megoldás

2022.08.27. 06:30

Gazdaságos fűtési praktikákat ajánl az orosházi kályhaépítő mester

Ne ráfázzunk, s ne megfázzunk, ha beköszönt a hideg idő – készüljünk az őszi, téli szezonra, és keressük az alternatív fűtési megoldásokat, miként lehet rezsiszámláinkat mérsékelni, csökkenteni. Vannak, akik megtehetik (mert van kéményük) és elhatározzák, átállnak szilárd tüzelési módra. De mit vegyenek, mit építtessenek? Kemencét? Csempekályhát? Kandallót? A pénztárca szab csak határt az elhatározásuknak. Mesterembert kerestünk, segítsen meghozni a jó döntést. Ajánlott is jó praktikákat Szokolai József.

Csete Ilona [email protected]

Leggazdaságosabb a fűtés beépített csempekályhával. Sokan a régit javíttatják, mások újat építtetnek.

Az orosházi kályhaépítőnél egy darab hordozható csempekályhát se találtunk. Mindnek lett már gazdája. Készítéséhez az alapanyagok pedig az egekbe szöktek – tudtuk meg Szokolai József orosházi műhelyében, ahol minimál stílusú kandalló és egy egyszerű csempekályha is hirdeti készítőjének a hozzáértését.

– A pandémia idején alig volt munka. Most azok is felkeresnek, hívnak, akiknek sok éve, vagy évtizedekkel korábban építettem kályhát és szeretnék idén biztonsággal beüzemelni. Bizony, sok elhanyagolt, javításra szoruló csempekályha van a környéken. Csoda, hogy eddig nagyobb bajuk nem esett a tulajdonosoknak – tette hozzá a kályhaépítő, és mesélt arról is, milyen alapismeretekkel, tüzeléstechnikai jártassággal kellene rendelkezniük azoknak, akik kályhával fűtenek.

A modern, környezetkímélő tűztereket ajánlja a kályhaépítő /Fotók: Für Henrik/

– Mit ajánl a bizonytalanoknak, mit készíttessenek, ha átállnának szilárd tüzelési módra?
– Hatékonyság szempontjából a beépített cserépkályhák hatásfoka a legjobb, utána a kandallóké. Amiket üzletekben értékesítenek, vaskályhák (dekoratív kinézetük miatt azokat is nevezik kandallóknak), egyaknás kivitelezésben mutatósak, de élettartamukat tekintve kevésbé tartósak. A legolcsóbb nem biztos, hogy a leggazdaságosabb. A jobb hatásfok érdekében még mindig a cserépkályha a legjobb, s vannak már olyan modern tűzterek, amelyekkel jól elnyújtható az égés.

– A takarékossági törekvés mellett a hagyománytisztelet, a dekoratív kivitelezés számít a megrendelőnek?
– Aki megengedheti magának, az törekszik mindháromra: szép is legyen, jó is legyen és spórolni lehessen a fűtési szezonban. 

– Egyre gyakrabban olvasni, hogy kemence- és kályhaépítő tanfolyamokat szerveznek. Ez konkurenciát jelent?
– Rövid idő áll rendelkezésükre. A képzések során a gyakorlatra nem helyeznek elég hangsúlyt. A megrendelő majd eldönti, kit választ. Többször hívtak már olyan kályha javításához, ami a „hamar munkával és tudással” készült.

– A kályhás egyébként nyomon követi egy-egy munkájának az utóéletét? Gondozza? Javítja?
– A jól elkészített kályhákat is felül kell vizsgálni időről időre. Volt, aki 30 év után hívott vissza, döbbenten láttam, milyen elhanyagolt állapotban volt a cserépkályha. Olyan ez, mint a drága autó. Azt is szervizelni kell. A kályhákra éppen ilyen odafigyelés szükséges. Csak kevesen törődnek ezzel, pedig életveszélyessé válhat, ha felszaporodik benne a sok hamu, ha évtizedek múlásával potyogni kezd a samott.

– A kemencéknek is divatja van...
– Építek azt is, de mindig elmondom, annak rosszabb a hatásfoka. Aki teheti, napjainkban kinti, kerti konyhát építtet. Javítani is hívnak, jártam régi építésű kemencéknél Szentetornyán, Gyomaendrődön. Vannak, akik ragaszkodnak ehhez a fűtési módhoz, mert használják sütéshez is. Akinek van, például örökségből, a régit nem dobja ki, rendbe tesszük.

– Hiába szeretnék én jó hatásfokú csempekályhát, kandallót, ha olyan ingatlanban élek, ahol nincs kémény...
– A mi munkánk a kőművesével összefügg. Aki alternatív fűtésre vágyik, annak először kéményt kell építtetnie. Mostanában a nyaralókat is téliesítik, sőt, pár éve, amikor a gáz ára emelkedett, akkor sokan előre terveztek, megépítették a kéményt és házaikba kályhák, kandallók, kemencék kerültek. Ennek a tendenciának a vírus vetett véget egy időre, ám most ismét felfutóban van az építési kedv. A kispénzű emberek is beruháznak, keresik a hordozható csempekályhákat, vagy javításra hívnak.

– Tüzeléstechnikát is tanulni kell ezekhez a hajdan nagyanyáink által a mindennapokban is használt kályhák használatához. Rendelkezik modern korunk embere ilyen tudással?
– Megkopott az ilyen fajta ismeret. Akik félévszázados, omladozó kályháikat vaskályhára cserélik, már nem számolnak azzal, hogy például a vaskályhába kétszer annyi tűzrevaló kell... Nem biztos, hogy jól jár az illető, hiszen a tűzifának is egekben az ára. Az emberek zöme nem tud jól fűteni. Alap, hogy száraz fa kell. Aki most szaladgál vásárlási szándékkal, vizes fát kap. Az viszont leszurkosodik, berakódik, szennyezi a levegőt, büdös lesz a lakásban. Hiba, ha valaki rongyokkal akar fűteni. Az gázosodik, a gáz pedig hirtelen begyullad. Más összegyűjtött dióhéjat önt a tűztérbe. Elképesztő! Volt, aki a műanyag palackokkal akarta megoldani a fűtést. Felrobbantotta a kályháját. Olyan esetről is tudok, hogy szemetet tett valaki a tűzre, volt benne spray, szétrepesztette a robbanás a kályha széleit. Nem is gondolnánk, mi mindennel akarnak fűteni az emberek!

Tudni kell jól fűteni száraz fával. A kályhát, a kéményt ki kell tisztíttatni.

– Modern nyílászárók a levegőt se ki, se be nem engedik. Korunk háziasszonya páraelszívó nélkül nem főz otthonában. Jelent ez veszélyt azokban a háztartásokban (is), ahol cserépkályhával, kandallóval fűtenek?
– Baj lehet belőle. A kályha az égéshez, ha nem tud szívni oxigént, gond lesz a működéssel. Tilos egy kéménybe bekötni a gáz- és a vegyes fűtést. Hiába tiszta a kályha, a kémények ellenőrzése is fontos.

– Javítsa ki! Építse újjá! Építsünk újat! – melyikre van most nagyobb igény?
– A kisebb, javítással, takarítással járó munkák száma megnőtt. Van néhány, jobb módú megrendelő, ahol új kályha építésére van igény.

Modern hőtároló tűzterek

A modern tűzterek alkalmasak arra, hogy a külső levegő felhasználására kössék rá. A légellátás érdekében nem a lakás belső levegőjét használják. Ezzel is fokozzák a biztonságot. A modern technika arra is képes, hogy ami fejlődne gáz, ahhoz ad másodlagos levegőt, elégeti a gázt, javul a hatásfok és csökkenthető a környezetszennyezés. Másik megoldás: a hőtárolás módjai. Vagy az égési idő nyújtása jó levegőszabályozással. Arra is figyeljünk: a tűzterek beépítésénél garancia akkor van, ha szakember végzi, szakszerűen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában