Közlekedési fejlesztés

2022.08.01. 18:11

Jól halad a Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal korszerűsítése

Folyamatos az előrehaladás a Békéscsaba–Lőkösháza nemzetközi vasútvonal korszerűsítésén – írja a magyarepitok.hu.

P. G.

Forrás: magyarepitok.hu

Mint a honlap cikkében kiemelték, a 120. sz. vasútvonal átépítése az országhatár irányába a 2000-es évek elejétől kezdődően folyamatosan halad. A vonal a IV. páneurópai korridor része, így a belföldi távolsági közlekedés mellett a nemzetközi vonatközlekedésben is meghatározó szerepet tölt be. Emlékeztettek arra, hogy a Békéscsaba–Lőkösháza szakasz fejlesztésének alapkövét tavaly decemberben tették le. A beruházás eredményeképpen pedig nem marad több egyvágányú szakasz az egyik legfontosabb hazai vasúti folyosón.

Forrás: magyarepitok.hu

A projekt megközelítőleg 30 kilométer hosszú vasúti pályát érint Békéscsaba és Lőkösháza között. A teljes szakaszon átépül a már meglévő vasúti pálya, a nyíltvonali szakaszokon új, második vágányt építenek ki, továbbá elvégzik a kapcsolódó biztosítóberendezési és távközlési munkákat. A fejlesztés egyik célja a nemzetközi fővonalakra érvényes előírásoknak megfelelő tengelyterhelés 15 kN-os növelése (210 kN-ról 225 kN-ra), valamint a sebesség 100 km/h-ról 160 km/h-ra történő emelése.

Kétegyházán a felvételi épület, Szabadkígyóson az üzemi épület, míg Lőkösházán mindkét épület teljes körű rekonstrukciója készül el, valamint új távközlési átadópontok épülnek az országhatár mellett. A vasúti funkció nélküli, feleslegessé váló épületek közül többet elbontanak. Ezek helyén – igény szerint – újakat létesítenek. Zajvédő falat emelnek közel 5,5 kilométer hosszan, továbbá P+R parkolókat alakítanak ki Kétegyházán és Lőkösházán.

A portál beszámolt arról, hogy a Lőkösháza-országhatár szakaszon elkészült az új jobb vágány, a forgalomhoz szükséges ideiglenes kitérőt is beépítették. 2022. június végén pedig sikeresen lezárult az országhatárhoz való vágánycsatlakozás forgalomba helyezése, így Magyarország és Románia között új vágánykapcsolat létesült, melyen jelenleg is zajlik a vonatforgalom. A projekt megvalósítása az előzetes elképzeléseknek megfelelően halad. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában