Beruházás

2022.07.11. 09:51

Egy új pavilonsort is építenek a csabai piacon

Javában zajlik Békéscsabán a piac, a térségi vásártér 8,2 milliárd forintos fejlesztése. A volt nagybani területén egy több mint 6000 négyzetméteres fedett-nyitott vásárcsarnok, valamint a városi kézben lévő pavilonsor elbontását követően a helyén egy vadonatúj pavilonsor épül. A kivitelező nagyjából a tervezett munkálatok harmadával végzett eddig, a teljes beruházás várhatóan 2023 második negyedévében zárulhat.

Licska Balázs

/Fotó: Bencsik Ádám/

– Új, vasbeton szerkezetű fedett-nyitott vásárcsarnok épül a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel, elárusító helyekkel több mint 6000 négyzetméteren a volt nagybani területén, a bontásokat követően – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. 

A kivitelező cég, a Swietelsky Magyarország Kft. projektvezetője mutatta, hogy immár állnak a leendő vásárcsarnok oszlopai, elkészültek a gerendák, illetve elkezdték elhelyezni a hőszigetelt szendvicspanelekből álló tetőszerkezetet is a szükséges helyekre. 

Molnár Ferenc elmondta: a készülő vásárcsarnoknak lesz egyrészt egy fedett, nyitott; másrészt pedig egy teljesen zárt része, amely hűthető és fűthető lesz, és amelyben húsz mintaáruda találhat otthonra. Ismertette azt is, hogy hol és miként helyezik el a gépészeti helyiséget, az irodákat és az öltözőket, a szociális blokkokat, a bérraktárakat. A kereskedők a Trefort utca felől közelíthetik majd meg a létesítményt, hiszen erről az oldalról készül egy beálló az árut szállító teherautóknak. 

Molnár Ferenc, a kivitelező cég projektvezetője beszélt a nagyszabású beruházás részleteiről /Fotó: Bencsik Ádám/

A projektvezető elmondta, hogy 12-13 ezer négyzetméternyi térburkolót helyeznek el a területen, amely ennek ellenére teljesen zöld lesz. Példaként említette, hogy a vásárcsarnok közepén egy átriumot alakítanak ki különféle fákkal és más növényekkel, padokkal és kiülési, pihenési lehetőségekkel. Ahogy az látható a parkolóház esetében is, vadszőlőt futtatnak majd fel a beton­felületekre. 

 

– A fedett dongás eladótér melletti elavult pavilonsort elbontották, annak helyén egy vadonatúj pavilonsor készül mintegy 250 négyzetméteren – folytatta a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője lapunk kérdésére. Molnár Ferenc a helyszínen hozzátette: 

négy egységben tíz üzletet alakítanak ki, és az majd az üzemeltetés során dől el, hogy milyen funkciót tölt be egy-egy rész, amelyek mindegyikéhez tartozik saját szociális blokk. 

A falazási munkákkal elkészültek, hamarosan felkerül a tetőszerkezet is az épületekre. Ahogy a dongás eladótér és az épülő pavilonsor, úgy a leendő és a megmaradó pavilonsor, illetve a megmaradó rész és a készülő vásárcsarnok között szintén lesznek sétányok. 

– A Szabó Dezső utca a parkolóház és az Illésházi utca között teljesen megújul, korszerűsítik az utat, valamint csaknem száz autó számára parkolókat építenek, de két zebrát is létesítenek. Az Illésházi utcában parkolósávot alakítanak ki. A Rózsakert piac és a meglévő vásárcsarnok között szintén rendbe teszik az utat, és 29 parkolóhelyet létesítenek – sorolta dr. Sódar Anita. 

A kivitelező cég szakembere hozzáfűzte: ezen munkák miatt szakaszos lezárásokra kell számítani. A Szabó Dezső utcában a leendő vásárcsarnok felőli parkolókat lezárták, a parkolóház felőliek közben elkészültek. 

Hamarosan végeznek a Piac téren

A Rózsakert piac és a meglévő vásárcsarnok közötti területet, a Piac teret is lezárták egy hónappal ezelőtt. Szarvas Péter polgármester nemrég sajtótájékoztatón elmondta: járdát és parkolókat építenek, a burkolatot is korszerűsítik. A munkálatok itt július második felében érhetnek véget. 
A készülő pavilonsor és a leendő vásárcsarnok között található pavilonsor ügye a városi közgyűlés minap tartott ülésén, zárt ajtók mögött került szóba. 
A városvezető elmondta, hogy a magántulajdonban lévő egységek közül többet megvásárol az önkormányzat azért, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló nagyberuházás során egységes képet alakíthassanak ki. A képviselő-testület ülésén az eddig előkészített megállapodások alapján hoztak döntést. Ugyanakkor továbbra is zajlanak tárgyalások, hogy az önkormányzat megszerezze azokat a részeket is, amelyek egyelőre magánkézben maradtak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában