Látványtervekkel

2020.11.02. 11:29

Nyolcmilliárd forintból fejlesztik a csabai piacot

Több mint 8,2 milliárd forintból fejlesztik a következő években Békéscsabán a városi piacot. Új, hatezer négyzetméteres, fedett, nyitott csarnokot építenek; teljesen korszerűsítik a pavilonsort; valamint a gazdabolt mellett háromszintes parkolóházat létesítenek; továbbá a környező utcákat is rendbe teszik. A beruházás akár idén rajtolhat, és nagyjából két év múlva befejeződhet – jelentették be hétfőn a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

A város tekintetében rendkívül fontos beruházás valósulhat meg a Modern Városok Program keretében. A békéscsabai a régió legnagyobb piaca, országosan is kiemelkedő – mondta Hanó Miklós alpolgármester. Hozzátette, a fejlesztés azért lényeges, hogy a 21. század követelményeinek is megfelelhessen a létesítmény. A piacon a vásárlók helyi, környékbeli termelőktől szerezhetik be a friss árukat, és a terület a turizmus vonatkozásában ugyancsak fontos szerepet tölt be.

Opauszki Zoltán, Herczeg Tamás, Hanó Miklós és dr. Sódar Anita ismertette, hogy 8,2 milliárd forintból fejlesztik a békéscsabai piacot /A szerző felvétele/

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hozzátette, a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, miszerint 8,2 milliárd nemzeti forrás érkezik a beruházásra a következő években: idén 100 millió, jövőre 3 milliárd, 2022-ben 3 milliárd, 2023-ban 2,1 milliárd forint. Emlékeztetett, korábban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megújult a vásárcsarnok és a pavilonok egy része, ezzel már komfortosabbá vált a piac.

Hangsúlyozta: városrehabilitációs programnak is beillik a fejlesztés, és olyan még nem volt, hogy 8 milliárd forintból újulhat meg egy három-négyhektáros terület Békéscsabán. Indokolt a munka, évente 7-800 ezren fordulnak meg a területen, szombatonként 10 ezer látogatót fogad a létesítmény, és a környékben legalább ezer autó parkol, több száz embert pedig munka köt a piachoz. Kiemelte:

a parkolóház révén a környékben élők életminősége is javul, lesz elég parkolóhely.

Opauszki Zoltán városi tanácsnok azt mondta: a visszajelzések alapján Békéscsaba rendkívüli mértékben fejlődött az elmúlt tíz évben, javult az életminőség, sokan térnek haza a városba. Úgy véli, a piac fejlesztése emblematikus beruházás. Több reklám is arról szól, hogy érdemes hazait, helyit vásárolni, erre a piac a legkiválóbb helyszín. A piac turisztikai szempontból is jelentős, sőt még inkább azzá válik, és a mostani fejlesztés további beruházásokat generál, pezsgést hoz.

Hogy milyen munkálatok várhatók, dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője ismertette. Új, fedett és nyitott, vasbeton szerkezetű csarnok épül a nagybani piac helyén, a tervezett építmény majdnem 7 méteres lesz, az alapterülete pedig 6153 négyzetméter. Új pavilonsor épül a mostani elbontását követően 250 négyzetméteren. Hogy kielégítsék a parkolási igényeket, a gazdabolt mellett 4700 négyzetméteren háromszintes parkolóház épül – 292 kocsinak –, lifttel. A csarnokra és a parkolóházra napelemeket szerelnek, hogy csökkentsék az üzemeltetési költségeket.

A környék, azaz a Szabó Dezső utca, az Illésházi utca és a Piactér utca közlekedési felületeit ugyancsak korszerűsítik, azaz utakat és járdákat újítanak fel, parkolókat alakítanak ki, zebrákat létesítenek, a zöldfelületek nagyságát szintén növelik.

A nagybani piac a Kétegyházi út 26. szám alá költözik,

ahol egy 9 ezer négyzetméteres, körbekerített, teljesen közművesített területet alakítanak ki parkolókkal, szociális helyiségekkel és irodablokkal.

Két év alatt megvalósulhat a beruházás

A beruházás ütemezetten valósul meg – mondta dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője. Elsőként egy éven belül megépül a parkolóház, ezzel párhuzamosan pedig elkészül a Kétegyházi úton is a munka, hogy a nagybani piacot kiköltöztethessék.

Hozzátette: a város lefolytatta a közbeszerzési eljárást. A fedett, nyitott csarnokot, a pavilonsort és a parkolóházat a Swietelsky Magyarország Kft. építheti meg nettó 7,7 milliárd forintból; a Kétegyházi úti nagybani piacot pedig a békéscsabai Galéria Invest Kft. nettó 210 millió forintból.

– A vállalkozási szerződéseket meg is kötötték a cégekkel – folytatta, hozzáfűzve, azok akkor lépnek hatályba, amikor aláírás kerül a támogatói okiratra a kormányhatározat alapján. Ezt követően 750 naptári napon belül, azaz nagyjából két éven alatt kell a beruházást befejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában