Avatóünnepség

2022.07.03. 16:07

A járvány áldozatainak emlékét is őrzi az ősöknek állított kereszt Eleken – galériával

Leleplezték az 52. Eucharisztikus Világkongresszusnak, a koronavírus világjárvány áldozatainak, a város és a templom építőinek, valamint az ott nyugvó eleki frank ősök emlékére felállatott keresztet vasárnap délelőtt az eleki templomkertben.

V. N.

/Fotó: Busi Ottó/

Leleplezték az 52. Eucharisztikus Világkongresszusnak, a koronavírus világjárvány áldozatainak, a város és a templom építőinek, valamint az ott nyugvó eleki frank ősök emlékére felállatott keresztet vasárnap délelőtt az eleki templomkertben. Az emlékművet, a Sarlós Boldogasszony Plébánia, Fazakas Gusztáv plébános kezdeményezésre, pályázati forrásból, önkormányzati támogatással valósították meg. 

Szelezsán György, Elek polgármestere az avatóünnepségen arra emlékeztette a megjelenteket, hogy a magyarságnak a mostani nehéz világban még inkább az a feladata, hogy Szent István szellemiségét kövesse. 

Történelmünk során számos nehézséggel kellett megküzdenünk, de Isten kegyelméből mégis itt vagyunk több mint ezer éve a Kárpát-Medence szívében, egy szabad, erős és büszke nemzetként, akik tovább védik, ápolják anyanyelvüket, hagyományaikat és identitásukat. Mi, elekiek is az őseink intelmeit követjük, büszkén és mély áhítattal hajtunk fejet emlékük előtt. Ápoljuk és védjük a tőlük kapott örökséget. Tanításaik szerint elkötelezettek vagyunk a keresztény értékrend további megszilárdítása iránt, ennek jegyében is állítottunk keresztet az 1796 óta védelmet, hitet és reményt nyújtó templomunk kertjében – hangsúlyozta a városvezető.

Wittmann László, az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszédében kiemelte, azok, akik ma német származásúként Eleken élnek büszkék őseikre, akik a 18. században szorgalmukkal és hitükkel a semmiből építették fel a várost.

– Mély hitüket mutatja az a monumentális templom is, amely mellett ezt az emlékművet felállítottuk. A templomot a mindenható Isten dicsőségére építették és bővítették folyamatosan. A mindenható Isten óvjon és mentsen meg a szenvedésektől bennünket és utódainkat a következő évszázadokban is. Ezért imádkozunk – fogalmazott az elnök.

Ezt követően Fazakas Gusztáv megáldotta a keresztet, aki azt kérte az elekiektől, hogy legyen nyitott a szívük Krisztus szeretetére, akkor az ősök hite az övék lesz, melyet ezáltal méltóképpen átörökíthetnek a jövő generációjának. Majd a plébános Szelezsán Györggyel és Wittmann Lászlóval egy időkapszulát is elhelyezett az emlékmű lábánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában