Békés megye

2022.07.19. 18:00

Hűsítő lehet, de veszélyes a szökőkutakban fürödni

A nagy meleg beköszöntével sokan döntenek úgy, hogy megmártóznak a szökőkutakban. A szakemberek viszont arra figyelmeztetnek, hogy ezeknek a vizeknek minősége nem ellenőrzött, nem ivóvíz minőségű, ezért abban fürdeni közegészségügyi kockázattal jár, valamint az esetleges csúszásveszély miatt balesetveszélyes is.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármesetere érdeklődésünkre elmondta, nincs olyan városi vagy központi rendelet, amely a szökőkútban való fürdőzést tiltaná, azonban azt tudni kell, hogy ezek nem a fürdés célját szolgálják, kialakításuk és vízminőségük annak nem felel meg.

– Ugyan a szökőkutak egy része rendelkezik vízforgatóval és tisztítóberendezéssel, a vizüket rendszeresen kezelik elszíneződés- és alga ellen, illetve fertőtlenítik is. Azonban a víz minősége nem ellenőrzött, nem ivóvíz minőségű, ezért abban fürdeni közegészségügyi kockázattal jár, valamint az esetleges csúszásveszély miatt balesetveszélyes is. 

– Ezért figyelmeztető táblákkal történik a tájékoztatás a szökőkutak környezetében. Ugyanakkor mivel nincs szankcionálva, ezért az abban történő fürdőzés miatt nem kerül sor bírságolásra – ismertette a városvezető.

Orosháza új főterét 2013 nyarán avatták fel. Nagy attrakciónak számított akkoriban, hiszen az Alföld Hotel helyére rengeteg zöld növényt ültettek, elhelyezték a város szimbólumának számító üveg körtefát és a tér köré víztereket építettek. A medencék oldalait vasbeton-üveg vízköpők sora pontozza ki, összesen 128 darab. A medencék összesen majd ezer négyzetméter víztükörrel rendelkeznek. 

Csábítóan hat az emberekre a kánikulában ez a hatalmas vízfelület. A családok közül akadtak, akik kezdetben engedték, hogy a vagányabbak gyermekeik belemerészkedjenek a lépcsőkön a vízbe. Pedig köztudott, a medencék vizét folyamatosan kezelik, vegyszerekkel fertőtlenítik. A vegyszeradagolókból a vízterekbe kerülő anyagok miatt sem ajánlott a vízbe menni. Néha akad még rendbontó a téren, de a többség betartja a szabályokat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyik korábbi írásában kiemelte, hogy  a szökőkutak belső felszíne remek rejtekhelyként szolgálhat a kórokozók számára, melynek következtében jelentősen megnőhet a számuk. Emellett a nagy nyári melegben a víz könnyen felmelegedhet akár 25 fok fölé is, mely szintén elősegíti ezek elszaporodását.

– A szennyeződésekkel elsősorban hasmenést okozó baktériumok és vírusok kerülnek a szökőkútba. A fertőződés lehetősége akkor áll fenn, ha a vizet véletlenül lenyelik, például pancsolás közben, vagy vizes kézzel élelmiszert megfogva. Az ilyen jellegű fertőzésekre a gyerekek sokkal fogékonyabbak. Ha valaki csak a lábát lógatja a vízbe, az ebből szempontból nem jelent kockázatot – írták.

A szökőkutak esetében a legionella baktériumok a vízhálózatokon keresztül jutnak a szökőkutakba, és a nyári kánikula idején elszaporodhatnak.

Üzemelés közben nagy mennyiségű vízpermet keletkezik, amit könnyen belélegezhet az, aki benne fürdik.

Az apró vízcseppekkel a legionellák a tüdő léghólyagocskáiba is képesek lejutni és helyileg gyulladást okozni. A betegség súlyossága az enyhe influenzaszerű tünetektől az akár halálos kimenetelű tüdőgyulladásig terjedhet. Ez a fajta baktérium az egészséges emberre és gyermekekre nézve általában veszélytelen, de egy legyengült immunrendszer esetén enyhébb-súlyosabb megbetegedést válthat ki. Elsősorban az idősek, az erős dohányosok és a daganatos vagy immunológiai betegek számára jelent kockázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában