Dévaványa

2022.07.12. 11:30

Lopódarazsak, faliméhek, százlábúak lakják a hotelt

Egyre több lakója van annak a rovarszállásnak, melyet idén tavasszal helyeztek el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a réhelyi tanösvényen, a megfigyelőtorony közelében – írta meg a napokban a nemzeti park.

V. E.

Forrás: Shutterstock

Részletezték, a természetes anyagokból készült, másfél méter széles és ugyanilyen magas rovarhotel egyre több lakónak biztosít élő-, szaporodási vagy telelőhelyet, sőt, némely esetben immár táplálékot is nyújt számukra. Megtudtuk, a rovarszállás telepítése óta több faj a kis faüregekbe, nyílásokba és nádszálakba rakta le petéit.

Kifejtették, kora tavasszal, az első vendégek között figyelték meg a lopódarazsakat, amelyek rendszeresen látogatták a rovarszállásba épített nádszálakat. A fajról ismertették, hogy petéit gyakran az elpusztult áldozatába, például egy pókba rakja, amely később táplálékul is szolgál a kikelő lárvák számára. Hozzá hasonlóan cselekszik a fürkészdarázs is, amely szintén megtalálható már a réhelyi rovarhotelben.

Megfigyelték továbbá, hogy faliméhek is gyakran látogatják a rovarhotelt. Ezekről megtudtuk, hogy magányosan élő méhfajok, ám az új szállás az ő érdeklődésüket is felkeltette. Kiemelték, a rajokban élő méhek és más rovarok beköltözésétől azonban nem kell tartani, azok számára ugyanis ez nem megfelelő élőhely.

A rovarszállásról még elmondták, hogy fontos szerepet kaphat a katicabogarak telelésénél, melyekből már szeptember elején láttak sok, a faháncsok alatt megbújó példányt. Az összerakott fák közötti hézagokban ezen túl lovagbodobácsok és verőköltő bodobácsok is készülnek a telelésre.

A szállás alsó szintjein továbbá gyászbogarakat, pinceászkákat, százlábúakat és különböző fonalférgeket is megfigyeltek. Végül elmondták, a tél közeledtével a lakók száma minden bizonnyal tovább gyarapszik majd.

Címkék#méh#hotel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában