KMNP

2022.07.04. 15:00

A Csorvási-löszgyepen már virágzik a hengeresfészkű peremizs

A Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen idén a szokásosnál korábban, már június 20. körül megjelentek a hengeresfészkű peremizs első virágai. A Békés-Csanádi löszháton, ezen belül a nemzeti parkhoz tartozó Tompapusztai löszgyepen is találkozhatunk ezzel a védett növényfajjal.

Fotó: Palcsek István-Szilárd

A hengeresfészkű peremizs jellemzően vasúti töltések, csatornák, utak mentén, határmezsgyéken fordul elő. A nemzeti park szikes rétjein és ártéri kaszálóin gyakran tömeges réti peremizshez képest a hengeresfészkű kifejezetten ritka. Homogén, sűrű foltokban, összefüggő állományokat alkotva jelenik meg. A Csorvási-löszgyepen is egyetlen, néhány négyzetméteres, összefüggő foltot találunk a vasúti töltés mellett.

A hengeresfészkű peremizs 30-60, esetenként 80 cm magasra is megnő. Citrusillatú leveléről akkor is könnyű felismerni, amikor nem virágzik. A vegyszerezések, földmunkák miatt élőhelyei, s ezáltal maga a faj is egyre inkább veszélyeztetett.

Virágzása egészen augusztus elejéig elhúzódhat. A beporzó rovarok nagyon szeretik, kitűnő méhlegelő, mert még szárazságban is jól termeli a nektárt, nagy mennyiségű virágport ad. Ráadásul éppen abban az időszakban, amikor a napraforgó virágzása még nem kezdődik meg.

Régebben gyógynövényként is használták az emberek, elsősorban felső légúti, hurutos megbetegedésekre. Népies elnevezései: német örvénygyökér, illetve hengeres sertecsék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában