Békés megye

2022.06.14. 19:55

Zebra terv indult a gyalogosok védelmében

Zebra terv néven indított háromnapos, csütörtökig tartó akciót a rendőrség. Az ellenőrzések során a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára összpontosítanak a legforgalmasabb kijelölt átkelőhelyeknél. Békés megyében tavaly 23 járókelő sérült meg balesetekben, tízet ők maguk okoztak. Nyolc zebrán történt, és ezek mindegyike úgy, hogy a járművezető nem adta meg az elsőbbséget.

Licska Balázs, [email protected]

A legforgalmasabb helyszíneken lévő zebráknál ellenőriznek a rendőrök a csütörtökig tartó akció során /Fotók: Bencsik Ádám/

 Az előző évben 455 személysérüléses közúti közlekedési baleset történt Békés megyében, ezek 5 százalékában, azaz 23 esetben gyalogosok voltak érintettek: egy halálos kimenetelű volt, 11-11 pedig súlyos és könnyű sérüléssel végződött. A 23-ból tízet maguk a járókelők okoztak. Nyolc esetben kijelölt gyalogos átkelőhelyen történt a baleset, és ezek mindegyike úgy, hogy a járművezető nem adta meg az elsőbbséget.

A nemrég a városi közgyűlés elé került beszámolóból kiderült: a Békéscsabai Rendőrkapitányság illetékességi területén tavaly 149 személysérüléses közúti közlekedési baleset fordult elő, ezek közül egyet okozott gyalogos. A járókelők biztonságát fokozta, hogy a Gyulai úton, a Trófea utcánál zebrát létesítettek. A kerékpáros szolgálatellátás során pedig figyeltek a rendőrök a biciklisek szabálysértéseire, például a zebrán való áthajtásra, hogy megelőzzék a korábbi tragédiákat.

Az ülésen elhangzott, miszerint továbbra is probléma, hogy a kerékpárosok egy része nem száll le a kijelölt gyalogos átkelőhelyen a bicikliről ott, ahol nincs felfestés. Ez nemcsak azért gond, mert megszegik a KRESZ-ben foglalt előírásokat, hanem azért is, mert az autósok gyalogosokra, nem pedig tempósan haladó kerékpárosokra számítanak. Az így tekerő kerékpárosok lényegében esélyt sem adnak arra, hogy megállhassanak az őket észlelő sofőrök.

A gyalogosokra visszatérve: bár az elmúlt időszakban a korábbi számok mérséklődtek, országos szinten évente így is kétezer járókelő sérül meg balesetekben, és még mindig több mint száz elütés végződik tragédiával. A gyalogosokat érintő balesetek mintegy 30 százalékát ők maguk okozzák. Érdekesség, hogy 750-800 baleset kijelölt átkelőhelyen történik, és ezek csaknem 3 százaléka halálos kimenetelű.

A rendőrség most Zebra terv néven indított háromnapos akciót csütörtökig, az ellenőrzések során a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálnak a leginkább forgalmas kijelölt átkelőhelyeknél. Figyelik mind a járókelőket, mind a járművezetőket, hogy mennyire követik a szabályokat, akár testkamerát, akár drónokat, akár civil járműveket bevetve. Jogsértés esetén az intézkedő rendőr figyelmeztethet, helyszíni bírságot szabhat ki vagy feljelentést tehet.

Előzékenyek a zebránál az autósok?

Szaszák Katalin, békéscsabai műszaki rajzoló: – A többség, azaz tízből nyolc autós megáll, ha a zebránál gyalogosok várakoznak. Ha biciklivel közlekedek, mindig leszállok a kijelölt gyalogos átkelőhelynél, ha nincs felfestés. Nemcsak azért, mert ez a szabály, hanem a saját magam biztonsága érdekében is. Vannak azonban kerékpárosok, akik egyszerűen csak áttekernek a zebrán.

Szaszák Katalin

Gál Sándor, békéscsabai nyugdíjas: – Előzékenyek, rendesek az autósok a tapasztalatom szerint, és amikor kocsival közlekedem, akkor én is megállok a zebra előtt, ha járókelők ácsorognak. A biciklisek egy része viszont botrányosan közlekedik, és nagyon veszélyesnek tartom, hogy áthajtanak az olyan kijelölt gyalogos átkelőhelyen is, ahol nincs kerékpáros felfestés.

Gál Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában