Békés megye

2022.06.14. 07:49

Új jövevények a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Ludak, tőkés récék, gím­­szarvasok és kerecsensólymok is születtek a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park területein. A szarvasi Körösvölgyi Állatpark idén már nem először örülhet szaporulatnak, és a kerecsenfiókáknak otthont adó Dévaványai-Ecsegi puszták élőlényei is gondoskodnak az utókorról.

Vásári Erzsébet

Fotó: Halász-Szegedi Fruzsina

A vadmalacok tél végi és a muflonbárányok tavaszi világrajövetele után újabb állatparki csemetékkel bővült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelye. Május első felében ugyanis újabb kisállatok látták meg a napvilágot a Körösvölgyi Állatparkban – adta hírül a napokban a nemzeti park. 

A látogatókhoz közel költött a nyári lúd /Fotó: Körömi Krisztina/

Részletezték, az állatpark taván élő nyári lúd jó ideje kotlott már. A tojó igen bizalmasan, a látogatókhoz legközelebb eső részen, az állatparki tó kis fahídjának lábánál készített növényekkel, tollakkal gondosan bélelt fészket, ahol öt tojásából végül három tüneményes nyárilúd-fióka látta meg a napvilágot. A fiókák kikelésüket követően azonnal követték anyjukat, az úszás sem jelentett számukra akadályt.

Ugyanakkor a tőkés récék sem pazarolták az időt, náluk is kikeltek az első aprócska fiókák, akiket szintén féltő gonddal vezetget a tojó. 
Május közepén pedig dupla születésnapot ünnepelhetett a Körösvölgyi Állatpark. A gímszarvaskifutóban fényes nappal két gímtehén két egészséges borjat ellett. A jövevények érkezése között csupán néhány óra eltérés volt. Az apróságok büszke apja Bátor, a Körösvölgyi Állatpark nyolcéves gímszarvasbikája. 

A gímszarvasborjak hamar lábra álltak /Fotó: Lajtos Krisztina/

A tehenek könnyű és gyors ellést követően adtak életet a borjaknak. A kicsik szinte azonnal és sikerrel lábra álltak, követték mamáikat. Hangsúlyozták, a gyors ellés és lábra állás a növényevő állatoknál kulcskérdés a túlélés szempontjából, hiszen a ragadozókkal szemben csak így lehet esélyük. Az állatpark kifutójának biztonságában pedig az ősi ösztönnek engedelmeskedve a tehenek féltő módon fektetik el borjaikat, akik kiváló rejtő színükben bízva hangtalanul várják a szoptatási időket. 

A borjak ilyenkor még teljesen szagtalanok, hogy illatuk se árulkodjon pontos hollétükről. Az apróságokat az egész szarvasrudli körbebámulta, üdvözölte. 

Egy nagy pakk kerecsenfióka /Fotó: Halász-Szegedi Fruzsina/

Négy fészekaljnyi kerecsenfiókára került jelölőgyűrű

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon sem maradt el a szaporulat – derült ki a nemzeti park híradójából. Itt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve kilenc kerecsensólyom-fiókát láttak el jelölőgyűrűvel a napokban. Részletezték, a területen idén tavasszal hét fészeknél jelentek meg a kerecsenek, de három párnál meghiúsult a költés. Az egyik fészekből kitúrták őket a vörös vércsék, a másikat már a korai párzási időszakban elhagyták a madarak, a harmadikban pedig valószínűleg predáció áldozatai lettek a tojások. 

Négy fészekben azonban sikeresen kikeltek, és szépen növekednek a fiókák. Két fészekben három, egyben kettő, egyben pedig csupán egyetlen fióka volt. Mind a kilenc fiatal madár lábára ornitológiai fémgyűrű került. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában