Békés megye

2022.06.16. 06:30

Jól jött a száraz idő, beérett a cseresznye

A gabona megsínyli az aszályt megyénkben, de a sok napsütés és esőmentes időszak jót tett a cseresznyének. Nem repedeztek meg a termések, szedésük most is folyamatosan zajlik a különböző érési idejű fajtáknak Békésben. A Csorvási Gyümölcs Kft. kertészetében a minap egy nap alatt 12 ezer kiló cseresznyét szedtek le kézzel.

Ny. L.

Fotók: Bencsik Ádám

A Fruitveb közlése szerint az esős idő, különösen a Dunántúlon károkat okozott a cseresznyésekben. Békésben ugyanakkor eddig nem keletkezett veszteség. A szakmaközi szervezetnél kifejtették, hogy a cseresznye érzékeny az érés előtt érkező csapadékra, ilyenkor ugyanis eső hatására már könnyen kirepedezik. A honlapjukon pénteken közzétett összefoglaló szerint vannak térségek, ahol a termés fele tönkrement, de az Alföldön kisebbek a károk, Bács-Kiskun és Békés megyében például egyáltalán nem keletkezett veszteség.

A Fruitveb pontos becslést még nem közölt a károkról, de a csapadékos napok ellenére is jobb termésben bíznak, mint az elmúlt években. Az idei év jól kezdődött, az elmúlt két évtől eltérően ugyanis a cseresznyefákat nem érte jelentős fagykár a tavaszi hónapokban. Az elmúlt öt év átlagában körülbelül 10 ezer tonna cseresznye termett évente, 2020-ban és 2021-ben viszont csak 8-9 ezer tonna.

Magyarországon tavaly 2855 hektáron termett cseresznye. Pest megye volt az első több mint 580 hektárral, ezt követte Heves megye 533 hektárral, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 475 hektárral, Bács-Kiskun 340 hektárral és Fejér megye 150 hektárral.Az import mennyisége nem jelentős, a görög, olasz, spanyol cseresznye nem dömpingáruként érkezik a belföldi piacra. A nagybani és a fogyasztói árak eddig nagyjából a tavalyival azonosak, a jó minőségű cseresznye kilójáért 800-1200 forintot fizetnek a kereskedők - adta hírül az MTI.Pusztai József, a Csorvási Gyümölcs Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, többfajta cseresznyét termesztenek, és most van a csúcsidőszak. Hatvan–nyolcvan ember is szedi a gyümölcsöt. A földről, létráról és önjáró szedőállványról a biztonsági előírásoknak megfelelően csúcsoznak, vagyis a nagyjából négyméteres fák tetejéről is leszedik a gyümölcsöt.

– Korábban diákoknak is kínáltunk nyári munkát, de most megvan az a garnitúra, melynek tagjai elvégzik a cseresznye betakarítását – hangsúlyozta Pusztai József. – Belföldön nagy a kereslet a gyümölcs iránt, így jellemzően itthon adjuk el a termést. A meggy szedését is elkezdjük pénteken, itt viszont a kézi erő helyett rázógépet alkalmazunk. Ebből a gyümölcsből is szép termés ígérkezik, és a társaság harmadik kultúrája, a szilva is jól fest most. Annak is megvan a fortélya, hogy mikor víztelenítsük speciális beavatkozással a meggy szárát, hogy könnyen elengedje a gyümölcsöt. Ezt általában 8–10 nappal a rázás előtt végezzük el, és fohászkodunk azért, hogy ne legyen túl nagy szél, ami leveri a gép előtt a meggyet.

 

Nyolcadik helyen meggytermelésben

Az elmúlt hetek esős-viharos időjárása nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben – közölték a FruitVeB-nél. A szakmaközi szervezet szerint az idei termés jobb lehet, mint az előző években, amikor a tavaszi fagyok miatt csak 60 ezer tonna termett. Tavaly ráadásul nagy szárazság is volt, ezért olyan apró maradt a meggy, hogy nehéz volt eladni a feldolgozóiparban és külföldön. A betakarítható mennyiségnél idén is nagyobb kérdés lesz, hogy milyen mennyiségben terem 18 milliméteresnél nagyobb, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy.

A FruitVeB szerint a belföldi termés maximuma 80 ezer tonna lehet, az előző évtized második felében átlagosan évi 70 ezer tonna termett. A termés túlnyomó részét, körülbelül 45 ezer tonnát a belföldi konzervipar vásárolja föl, a kivitel 12 ezer tonna, a behozatal legfeljebb 2 ezer tonna. Sem a termésmennyiség, sem a termőterület nem változott jelentősen 60 éve, Magyarország a meggytermelők világrangsorában a 8. helyen áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában