Bőséges kínálat

2022.06.22. 11:15

Idén pálinkának is jut többféle gyümölcsből Békésben

Egymást érik, követik a gyümölcsök megyénkben, a korábbi évekhez képest mennyiségben és minőségben is jobb a felhozatal. Alig múlt el lényegében a szamóca szezonja, már itt a cseresznye, a meggy, a korai kajszi- és őszibarack, és az egyik legnagyobb sláger, a fóliás megyei sárgadinnye. Ahogy kifutóban van valamelyik gyümölcs az idényéből, annál olcsóbban szerezhető be akár befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, pálinkának.

Nyemcsok László

Nagy Árpád a pálinkának való szilvatermésnél is derűlátó.

Fotó: Für Henrik

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Friss Csapat programja keretében tartotta meg a minap a zöldség- és gyümölcsnapot. Kozsuch Kornél, a megyei agrárkamara elnöke hangsúlyozta, a cél változatlan, felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségére egészségünk szempontjából. Emellett a gyümölcsszezon beköszöntével népszerűsíteni a hazai, ezen belül a megye agráriumának szezonális termékeit is. 

Az Európai Friss Csapat egész évben kampányol a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzése érdekében, hiszen ezek rendszeres, napi fogyasztása számos jótékony hatással bír. Antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően megelőzhetők bizonyos betegségek, vitamintartalmuk támogatja az immunrendszer működését, rosttartalmuk pedig az egészséges emésztéshez járul hozzá. Napi négy-öt adag elfogyasztása – nyersen vagy akár elkészítve – már alapvetően­ fedezi szervezetünk­ igényeit. A kánikulában jobban esnek a könnyű zöldséges fogások, a folyadékpótlásban pedig bevethetjük a lédús gyümölcsöket. 

Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője kiemelte, június közepétől friss, zamatos, hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban. Megérkezett a meggy, a cseresznye, a kajszi, itt a magyar őszibarack és a fóliás sárgadinnye is, de ne feledkezzünk el az egresről, a málnáról, a szederről és a ribizliről sem. 

Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere elmondta, a frissen fogyasztott és eltevésre felhasznált gyümölcsök mellett sokaknak jut pálinkára is a termésből. 

– A szamócafőzésen túl vagyunk, most a faeper van soron – ecsetelte Nagy Árpád. – Főként a tanyavilágban maradtak meg ezek a fák, a baromfi szereti csipegetni az udvaron, és a sok esetben 40–50 éves fák a termésük mellett árnyékot adnak. 

A főzőmester kitért arra, erjed már a cseresznye, és terítéken vannak a korai meggyek és kajszik. Sárgabarackból most normális termés várható, bár a nagy hőség és a csapadékhiány miatt sok helyen rásülnek a barackok a fára, ez a kényszerérés a szép, darabos termést negatívan befolyásolja. 

– A feliratkozásokat nézve a bérfőzetői kedv megmaradt, ehhez hozzájárul az is, hogy 86 liter, 50 fokos pálinka háztartásonként adómentesen főzhető – emelte ki a szakember. Hozzátette, jól mutatnak a szilvák, a vilmoskörték is a kiskertekben, remélhetőleg kiválóak lesznek frissen fogyasztásra és cefrézésre egyaránt.

Leginkább a cukordinnyét viszik

Fóliás magyar sárgadinnyéből egyre nagyobb a kínálat megyénk piacain, és az utak melletti árusoknál is. Uhrin Rusu Edit eladó Békéscsabán elárulta, az úgynevezett cukordinnyét valamivel többen viszik, mint a sárga húsú, gerezdest. A csabai piacon – bár egyelőre csekély mennyiségben – már fóliás görögdinnyét is kínálnak. Szamosi Mihály medgyesegyházi őstermelő hangsúlyozta, fóliás sárgadinnyét termeszt, a növény nevelése többletköltségekkel járt az idén, de ez sajnos az átvételi árban nem érezhető. Tőlük 250 forintért vásárolják meg kilónként a nagykereskedők a portékát, a vásárlók azonban már 600–650 forintos áron jutnak hozzá a magyar, fóliás sárgadinnyéhez. 

A mezőkeres Gulyás Tamás elmondta, kóstolgatják ugyan már a vevők a dinnyét, de a legnagyobb kereslet továbbra is az alma iránt mutatkozik, az újonnan bejött gyümölcsök közül pedig a korai őszibarackra. A koktélszezonhoz érkezve megnőtt a forgalma a grépfrútnak, a lime-nak, a citromnak és az avokádónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában