Életmentő injekció

2022.06.21. 16:33

EpiPent kaptak békési intézmények

A város valamennyi oktatási-nevelési intézménye számára EpiPent, a súlyos allergiás reakciót, anafilaxiát mutató betegek életének megmentését szolgáló oldatos injekciót adtak át kedden délután, a békési városháza Irányi Dániel Dísztermében.

P. G.

Fotó: Bencsik Ádám

Kálmán Tibor polgármester elmondta, a helyi képviselő-testület márciusi ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy a Gyulán alkalmazott minta alapján, a békési Fidesz-KDNP frakciójának kezdeményezésére a város valamennyi oktatási-nevelési intézménye számára biztosítják az EpiPent, így összesen huszonnégy injekciót osztottak ki a keddi eseményen. 

A városvezető hangsúlyozta, nagyon bízik benne, hogy nem kell majd használni a készítményt, ugyanakkor az önkormányzat azt is vállalta, hogy amikor az EpiPen szavatossága lejár, pótolják majd. Kálmán Tibor kitért arra, hogy a gyógyszer iránt óriási a kereslet, ugyanakkor a készítmény a még zajló osztálykirándulások, iskolai táborok, az óvodai nyári ügyeletek és a következő tanév során is biztonságot ad majd.

Az átadás során dr. Tamási Adrien házi gyermekorvos sokrétű és átfogó felkészítő előadást tartott az injekció használatáról. Mint elmondta, az anafilaxiát a méh- és darázscsípésen kívül élelmiszerek, mogyoró, dió, pisztácia, rák, kagyló, ritkábban eper, gyógyszerek és vegyszerek is kiválthatják. Kitért arra, hogy Amerikában a mogyoróallergia a leggyakoribb. Érdekességként elmondta, az Egyesült Államokban randevúja előtt egy fiatalember megevett egy mogyorós csokoládét, később találkozott választottjával, megcsókolta a lányt, akit tíz percen belül a mentő vitte el anafilaxia miatt. A szakember részletesen és szemléletesen bemutatta miként kell alkalmazni a EpiPent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában