Katasztrófavédelem

2022.06.09. 13:56

Beélesítik a riasztórendszert Orosházán

Befejeződtek a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében a MoLaRi (Monitoring és Lakossági Riasztó) rendszer telepítési munkálatai Orosházán. Átáll a rendszer június 13-án, hétfőn éles üzemre. Ezt azt jelenti, hogy a MoLaRi lakossági riasztó-tájékoztató rendszer részét képező elektronikus szirénák hangos üzemű (teljeskörű), illetve csökkentett üzemű (morgató) próbája elkezdődik.

Cs. I.

Fotók: Csete Ilona

Az éles üzemű átállás során az első szirénapróba tehát hétfőn hallható majd. E téma kapcsán megtudtuk, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelenleg tizenkilenc alsó és felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem körzetében üzemeltet országos kiterjedésű adatátviteli hálózatra épülő vegyi és meteorológiai monitoring, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszert (Monitoring és Lakossági Riasztó – MoLaRi). 

Ezáltal erősödött a lakosság biztonsága olyan üzemek környezetében, amelyek működése kockázatot jelent a környéken élőkre nézve, a rendszer ugyanis idejében észleli, ha mérgező vagy robbanásveszélyes gázok kerülnek a környezetbe. 

A rendszer nemcsak gyors jelzés adására képes, hanem pontos információkat is szolgáltat az adott eseményről, ennek köszönhetően a szükséges ismeretek birtokában lehet meghozni a katasztrófavédelmi intézkedéseket megalapozó döntéseket. A fejlesztés tehát a katasztrófavédelem által ellátott magasabb szintű üzemi felügyelet miatt szükséges, amely növeli a lakosság biztonságát és a rendelkezésre álló erőforrások optimalizálását is elősegíti.

Orosházán a rendszer 14 lakossági riasztó-tájékoztató és 2 darab külső monitoring végponttal bővült. A szirénapróbák általánosságban minden hónap első hétfőjén zajlanak. S hogy mi történik a szirénapróbán? A próbák alkalmával körülbelül 10 percig hangképek és „élőbeszéd” szól a szirénákból, tesztelve azok megfelelő működését. A havi szirénapróbák alkalmával a lakosságnak nincs teendője. Valós veszélyhelyzet esetén a sziréna megszólalását követően be kell tartani a közölt magatartási normákat, valamint figyelemmel kell kísérni a médiumokban a katasztrófavédelmi szervek közleményeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában