Végegyháza

2022.06.13. 17:25

A barangolósok kapták a Környezetünkért díjat

Dr. Nagy István agrárminiszter Környezetünkért díjat adományozott a végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesületnek a környezetvédelmi világnap alkalmából. A civil szervezet a dél-békési környezet védelméért és a felnövekvő ifjúság környezettudatos nevelésében végzett kiemelkedő tevékenységéért érdemelte ki az elismerést, amelyre Erdős Norbert országgyűlési képviselő terjesztette fel a barangolósokat az elmúlt 15 évben végzett munkájuk alapján.

Csete Ilona

Horváth Judit vette át a díjat dr. Nagy Istvántól /Fotó: BMH/

Fotó: FEKETE ISTVAN

Az elismerés a környezetünk érdekében kiemelkedő tevékenységet folytató személyeknek, szervezeteknek adományozható, s évente hat díj adható. Az ünnepségen dr. Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: a kormány kiemelten kezeli a természeti értékeink és környezetünk megóvását. Egyre több ökológiai kihívással szembesülünk, ezért szükség van szemléletmódunk, viselkedésünk és szokásaink megváltoztatására: – Az egymásra épülő környezetvédelmi fejlesztések mellett kiemelt figyelmet fordítunk a környezeti nevelésre, a környezettudatos gondolkodás elsajátítására és a természeti értékek, szülőföldünk bemutatására is, hogy védendő közös értékeinket minél többen megismerhessék – tette hozzá a szaktárca vezetője. 

– Ez a díj azoké az önkénteseké, aktivistáké, akik részt vettek az elmúlt tizenöt év környezetvédelmi akcióiban, programjaiban. Tehát egész Végegyházáé – mondta a díjátadó után Horváth Judit. Az elnök rövid összegzést is adott a másfél évtizednyi munkájukról. Elmondta, útjára indították a Miénk itt a tér környezetvédelmi akciót; csatlakoztak a TeSzedd! országos akcióhoz, a Világ Gyalogló Napjához; évente megszervezik az elektronikaihulladék-gyűjtést; ültetnek facsemetéket. Eddig több ezer fával sikerült környezetüket gyarapítani. A Száraz-ér és a horgászat szeretete köti össze a Nagy ho-ho-ho horgászversenyt; a Száraz-ér a mi vizünk címmel több ízben, több helyszínen fotókiállítást rendeztek; a Föld napja kalandtúra 10 állomásán változatos feladatokkal hívják fel a figyelmet a Föld szeretetére. Hirdettek örökzöld programot, PET-palack-gyűjtést; összeállítottak környezetvédelmi műsort, Zöld Manó vetélkedőt. Népszerű a Tapossa laposra napjuk (hét év alatt 46 ezer 193 palackot tapostak össze). 

Ökojátszóházukban újrahasznosított alapanyagokat használnak; 2014-ben Kukafitnesz, a Barangoló Közhasznú Egyesület hulladékcsökkentő gyakorlati praktikái című programot hívták életre. A Kukafitnesz szelektíven projektzárója adta az alkalmat, hogy aláírja 11 dél-békési intézmény, szervezet közös környezetvédelmi és szemléletformáló programjának alapító okiratát. 2018-ban Kukafitnesz Újrahasznosítva címmel környezetvédelmi programmal az újrahasznosítás fontosságára biztatták az együttműködő intézményeket, gyerekeket és felnőtteket. Csatlakozva az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, megrendezték a Nulla hulladék – hulladékcsökkentési hét Végegyházán című programsorozatot. Civil kategóriában a Barangoló Közhasznú Egyesület programja megkapta az EWWR (European Week for Waste Reduction) díjat. 

Fókuszban a környezettudatosság

A Barangoló Közhasznú Egyesület életét átszövi a környezettudatosság s a figyelemfelhívás ennek fontosságára. Barangoló közösségi házukon is komoly energetikai és funkcionális átalakítást végeztek. Jelenleg zajlik a Zöld Forrás pályázati programjukban a Száraz-ér, ami összeköt elnevezésű, környezetvédelmi akció. Volt környezetvédelmi konferencia, partneriskolával szervezett vetélkedősorozat, ökogyereknap és folyamatban van egy kiadvány összeállítása, ami a Száraz-ér védelméről szól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában