Turizmusfejlesztés

2022.05.31. 13:57

Nem engedik el a szállásadók kezét Orosházán

A Legyen Pulzusod Egyesület kötetlen beszélgetésre, az Alföld Gyöngye Hotel zöldövezetében piknikre hívta a szállásadókat a napokban. Az őket érintő legfrissebb változásokról, a szálláshelyek minősítéséről kívántak tájékoztatást adni. A fürdővárost érintő turisztikai fejlesztések, a turizmus felpezsdítésének a mikéntje is téma volt.

Csete Ilona

A magyar turizmus megújul. Az a cél, hogy a turisztikai szolgáltatások 21. századi, egységes minőséget képviseljenek és erről a vendégek megbízható, ellenőrzött információt kapjanak.

Bagdiné Fodor Erika, a Legyen Pulzusod Egyesület elnöke elmondta, szeretnék összehozni a turisztikai szakembereket a városvezetéssel és megismertetni a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület jó gyakorlataival.

– A szállásadóknak minősíteniük kell szálláshelyeiket, ez adja az aktualitást. A cél az, hogy első kézből jussanak minél több információhoz. Tapasztalatokról is tudunk már beszélni. A városvezetést azért hívtuk meg, hogy a minőség mellé tehessük a városi elképezléseket és Orosháza pulzusa pulzáljon, a turizmus pedig fokozottabban beinduljon – fogalmazott az elnök.

A szálláshelyek minősítése kapcsán Bagdiné Fodor Erika arról is szólt, mire fókuszál a minősítőrendszer: a higiéniára és az alváskomfortra.

A szállásadóknak adtak tájékoztatást a szakemberek /a szerző felvétele/

– A környéken majd száz szállásadó dolgozik. Miután regisztrálnak, maguk készítik el az önértékelést, az önminősítés után érkeznek az auditorok – fogalmazott az elnök, ám a részletekről, a szálláshelyminősítések folyamatáról a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. magánszálláshely szekció vezetője, Mihály Mariann beszélt. 

Számos kérdést fogalmaztak meg a  résztvevők (védjegytábla kihelyezése, egyéb, vagy magánszálláshely közötti különbségek, újabb audit mikor szükséges), felvetéseikre a válaszokat is megkapták.

S ha már a szállásadók a minőség fokozására törekednek, milyen attrakciókat ajánlhatnak vendégeiknek, milyen fejlesztések várhatók – a szervezők meghívását elfogadva Dávid Zoltán polgármester olyan információkkal érkezett a helyszínre, ami minden szállásadót érint. Arról is szólt, miként alakul az élményfürdő tetőfelújítása.

– Az önkormányzat nem engedi el a szállásadók kezét. A fürdőnk – a mi gyöngyszemünk – problémájának a megoldásán dolgozunk, azért, hogy az élményfürdő tetőzetét megjavíttathassuk – tette hozzá a városvezető. 

Ígéretesnek nevezte a folyamatot, van megoldás, a szükséges 400 millió forintból jövőre készülhet el a munka. Az összefogásra, közös gondolkodásra kérte a szállásadókat, akik megfogalmazták ajánlásaikat, ötleteiket (árképzés, hosszabb szezon, gyógyászat).

Irimiás László, a városi projektekkel foglalkozó önkormányzati cég vezetőjeként a Gyopárost, a fürdőt érintő beruházásokról adott tájékoztatást. 

Egy turisztikai projekt eredményeként épül futókör, látvány-szökőkút, turisztikai fogadóépület és kerékpáros fogadóállomás is lesz, a vasúti megállónál pedig tematikus játszótér. Az Alföld Gyöngye bejáratánál a körépület mászófalas speciális játszóházzá alakul át. Mert kellenek az attrakciók, amivel itt tarthatók a fürdővendégek – ezzel mindenki egyetértett.

Az Orosháza-Szentes közútról bekanyarodik a bringaút, a Kisvasút utcán át lehet majd körbe tekerni Gyopároson (ehhez kapcsolódik kerkpárkölcsönző, korszerű bérlési lehetőséggel). Irimiás László a fürdő területén medencefejlesztésről is beszámolt, tórehabilitációról, olyan fejlesztési tervről, ami a parkfürdőt, a gyógyászatot is érinti.

A turizmus fellendítése a cél

Orosházán a meglévő turisztikai látványosságok mellé elkezdődött a múzeumban egy 100 milliós projekt, a Mikolay kert és környékének a fejlesztése is napirenden van. A tematikus útvonalak felfedezését segíti a fejlesztés alatt álló Barangoló applikáció; új weboldal is készül; Tourinform pontot létesítenek – hangzott el a találkozón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában