Toborzó emlékfutás

2022.05.14. 07:00

Katonafutók érkeztek Békés megyébe

A toborzó emlékfutás résztvevői érkeztek Békés megyébe, elsőként Orosházára pénteken este. Az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért, Katonaolimpikonok Baráti Kör és a Magyar Honvédség Parancsnoksága közös szervezésében a 2022. évi toborzó emlékfutás május 6-án indult Budapestről és érinti mind a 19 megyét és 219 települést - május 20-án érkezik vissza a program a fővárosba.

Csete Ilona

Braun Tibor őrnagy és Dávid Zoltán polgármester /Fotó: A szerző felvétele/

A 24 fő hivatásos, szerződéses, önkéntes katonákból álló váltó és a szervezők ezzel a nagyszabású sport- és kulturális rendezvénnyel tisztelegnek a Magyar Sport Napja (május 6.), illetve a Magyar Honvédelem Napja 173. évfordulója (május 21.) előtt. 

Az egész országot megmozgató rendezvény fő célja: emlékezni a nemzet számára fontos történelmi eseményekre és mindazokra a katonahősökre, akik életüket áldozták a hazáért; a magyar sportolók iránti megbecsülésünk kinyilvánítása, valamint a sport, a rendszeres mozgás, az egészséges életmód népszerűsítése; a honvédelem, a katonai hivatás, az önként vállalható katonai formák népszerűsítése; a Magyar Honvédség és a civil lakosság kapcsolatának az erősítése.

Békés megyében a futás útvonala: Orosháza-Csorvás-Telekgerendás-Békéscsaba-Gyula-Sarkas-Sarkadkeresztúr-Zsadány. 1830 kilométer a teljes útvonal. A rendezvényeken a települések polgármesterei szalagot kötnek a futók váltóbotjára. Az érintett településeken együtt emlékeznek a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekről, azokról a katonahősökről, akik a legfontosabbat, az életüket áldozták a hazáért. Minden érintett településen a hősi emlékművet megkoszorúzzák - ezt tették Orosházán, az I. világháború hősi emlékművénél.

Hősi emlékmű megkoszorúzása /Fotó: A szerző felvétele/

Dávid Zoltán Orosháza polgármestere köszöntötte a katonafutókat és emlékeztetett, milyen katonai hagyományai vannak a városnak, milyen fontos a honvédelem, s milyen törekvések vannak arra, hogy e hivatást megismertessék a fiatalokkal.

Ezt követően Dávid Zoltán átvette Braun Tibor őrnagytól azt az emléklapot, amivel a toborzó emlékfutás megszervezésében vállalt együttműködését köszönték meg a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában