Kulturális program/Galériával

2022.05.26. 15:49

Európa Napot tartottak Gyulán

Európa Napja Gyulán címmel rendezett kulturális programot Románia Budapesti Nagykövetsége és Románia Gyulai Főkonzulátusa a „Nicolae Bălcescu” Gimnázium támogatásával a Román Kulturális Központban, szerdán délután.

P. G.

Fotók: Kiss Zoltán

Évek óta komoly hagyománya van annak, hogy az Európa Nap alkalmából rendezvényt hívnak életre, amelynek volt már, hogy Gyula adott otthont, de Kétegyházán ugyancsak szerveztek hasonló eseményt. Ezekre a programokra mindig nagyon sok fiatal és számos illusztris vendég látogat el, így volt ez a szerda délutáni programon is.

A rendezvényen Florin Vasiloni, Románia gyulai főkonzulja köszöntötte a megjelenteket, majd beszédet mondott Gabriel Şopandă, Románia budapesti nagykövete. Ugyancsak beszédet mondott Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a „Nicolae Bălcescu” Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója.

Ezt követően a „Nicolae Bălcescu” Gimnázium diákjai mutattak be összetett kulturális műsort. Az irodalmi összeállításban napjaink eseményeire is reagálva békeverseket adta elő a fiatalokat, amelyek segítségével egyetemes üzeneteket közvetítettek a jelenlévők felé.

Az aradi „Aurel Vlaicu” Tudományegyetem Academica kórusa különleges koncertet adott, a férfi kórus nagyon összetett repertorárral készült az eseményre.

A temesvári „Junii Timişului” Népművészeti együttes által előadott program folklór tánccal és zenével színesítette a délutánt.

A délután, illetve az est végén a Határon túli Románok Főosztály adományainak átadása következett, amelyeket Gabriel Şopandă nagykövet, illetve Florin Vasiloni főkonzul nyújtott át. Netbookok, valamint netbook táskák kerültek ilyen módon a megyében működő román, illetve kéttanítási nyelvű iskolák diákjait is segíti.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában