Köszöntés

2022.05.08. 07:12

Balázs Pál évtizedekig tanította a szeghalmiakat

Mozgással egybekötött születésnapot tartottak Szeghalmon, szombaton a Péter András Gimnázium tornatermében.

B. O.

Balázs Pál, egyik korábbi tanítványát, Bartha Lászlót instruálja /Fotó: Vígh György/

Fotó: Picasa

Szeghalom Pro Urbe kitüntetettjét Balázs Pali bácsit köszöntötték a helyiek ily módon, a 90. születésnapján. Az iskola egykori testnevelő pedagógusa mondhatni kultikus személy Szeghalmon, jelentős tevékenységet folytatott a városban a testnevelés területén. 

Balázs Pál évtizedekig tanította a sárrréti fiatalokat, melyet dokumentált is, és a Harmincnégy év a testnevelés és a sport szolgálatában című kötetben foglalta össze az 1958 és 1992 közt történt iskolai sporteseményeket.

– Még főiskolai hallgató voltam, amikor egy alkalommal meglátogattam Gyomán Szabó Tibor testnevelő tanárt, barátomat, aki két évvel előttem végzett a Magyar Testnevelési Főiskolán. Ő a Gyomai Gimnáziumban tanított testnevelést. Beszélgetve tanítási munkájáról említette meg, hogy eseménynaplót vezet minden iskolai vonatkozású sporteseményről. Akkor fogadtam meg, ha elkezdem tanári munkámat, követem barátom példáját és én is lejegyzek minden sporteseményt, eredményt. 1958-ban végeztem a főiskolán. Első – egyben utolsó – munkahelyem a szeghalmi Péter András Gimnázium lett. Nem felejtettem el fogadalmamat, szorgalmasan lejegyeztem a tanulóim által elért eredményeket. Akkor még nem gondoltam arra, hogy a későbbiekben milyen "értékük" lehet – foglalta össze a pedagógus.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában