Galériával, Videóval

2022.05.14. 19:45

A sportot és a katonaságot is népszerűsítették Gyulán és Békéscsabán

Péntek és szombaton Békés megyében jártak a „Toborzó Emlékfutás 2022” résztvevői. A váltót alkotó 24 hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona Orosházát, Csorvást, Telekgerendást, Békéscsabát, Gyulát, Sarkadot, Sarkadkeresztúrt és Zsadányt érintette, majd Hajdú-Biharban folytatta útját.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

Szombaton reggel, Békéscsabán, a polgármesteri hivatal előtt köszöntötték a résztvevőket. Braun Tibor őrnagy, 14. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője hírportálunknak elmondta, a katonai váltófutás az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért, a Katonaolimpikonok Baráti Kör és Magyar Honvédség közös szervezésében valósul meg. A kezdeményezés fő célja, hogy erősítsék a civil társadalom és honvédség kapcsolatát, illetve felhívják a figyelmet a sport, az egészséges életmód fontosságára.

 

A programmal emlékeznek a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekre és azokra a katonahősökre, akik az életüket áldozták a hazáért, valamint kinyilvánítják megbecsülésüket a magyar sportolók iránt. Ezen felül katonai hivatást, az önként vállalható katonai formákat is népszerűsítik.

A futás május 6-án Budapestről indult, a futók hazánk mind a tizenkilenc megyéjén keresztül haladnak, és 219 település érintésével, 1830 kilométer megtételét követően, május 20-án érnek vissza a fővárosba.

Szarvas Péter, a megyeszékhely polgármestere köszöntőjében elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a 219 település között Békéscsaba is ott lehet.

– Településünk történelme nagyon sok olyan eseményben gazdag, amelynek során a lakosság hozzájárult veszély, harcok, háború esetén a haza védelméhez – hangsúlyozta.

 

Helyi iskolák diákjai, tanárok, civilek is csatlakoztak a katonaváltóhoz. A program részeként a 101-es gyalogezred hőseinek emlékművét koszorúzták meg a résztvevők.

Gyulán dr. Timár Andrea aljegyző fogadta a futókat, ahol megkoszorúzták a XX. századi hősök és áldozatok emlékművét is.

Előzmény:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában