Évforduló

2022.04.22. 19:45

Településalapítási programsorozattal készültek az orosháziak

Ünnepel Orosháza. Településalapításának 278. évfordulója alkalmából rendezvénysorozat zajlik több helyszínen. Pénteken délelőtt a Táncsics gimnáziumban a Schola Pro Urbe programján olyan ajándékokat nyújtott át az intézmény vezetése a városnak, amelyek az iskolában születtek. Ugyanitt nyitották meg Szilasi Horváth Tamás Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművésznek a Kovácstűz bűvöletében című kamaratárlatát.

Csete Ilona [email protected]

Megemlékezett dr. Karsai Krisztina báró Harruckern Ferencről /A szerző felvétele/

A Táncsics gimnáziumban az A schola pro urbe program hagyománya több évtizedes. Termékei olyan műhelymunkák, amelyek sok szempontból nemcsak Orosháza, hanem a nemzet kulturális gazdagodásához is hozzájárultak. A középiskola ajándékcsomagot adott át Dávid Zoltán polgármesternek, jelképezve az iskola kreativitását, elkötelezettségét az értékmegőrzésben és az értékek megismertetésében. Elsőként az igazgató, dr. Blahó János és Csányi László volt tanár nevével fémjelzett Orosháza jelesei 7 részes DVD sorozatot vette át a polgármester. Csányi László visszaemlékezésében felidézte a Táncsics Stúdióval végzett munkát, a 2009-ben elkészült első, országosan is jegyzett multimédiás DVD születését.
Másodikként a Táncsics Tudománytárát adományozta az iskola a városvezetésnek.

Dr. Blahó János és Dávid Zoltán /A szerző felvételei/

Tudomány és közéletiség – a középiskolában gyakorlattá vált, akár akadémiai szinten ezek prezentálása. A tudományokat népszerűsítő platformok számos alkalommal várták az érdeklődőket a Táncsicsban. Egyik legismertebb és elismertebb rendezvénye  a Vinculum Szabadegyetem. Tanár-diák együttműködésben szintén számos  alkotás született. A legutóbbi évek ilyen terméke ez a 4 DVD, amely különböző tudományterületeket hivatott népszerűsíteni, bemutatni. Kulcsár László, az iskolai innovációk egyik meghatározó alakja mutatta be a sorozatot.

A mi Orosházánk – ez a kiadvány egy hiánypótló kötet, amit harmadik ajándékaként adott a középiskola Dávid Zoltánnak. Dr. Blahó János ötletgazda arról beszélt, hogy a tudományos ismeretterjesztés mellett a lokális identitás erősítése a cél. A kiadvány főszerkesztőjeként kiemelte, mennyi értéket közvetít digitális és nyomtatott formában is.

Szilasi H. Tamás késkészítő

S ha már helyi értékekről, értékhordozókról esett szó, a Táncsics aulájában megnyitották Szilasi Horváth Tamás Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész kés kiállítását, amelyhez a hátteret kreatív édesanyjának a kézimunkái biztosítják. Erostyák Zoltán történész, az iskola történelemszakos tanára ajánlotta a résztvevők figyelmébe a késkészítő kovács munkáit, amelyek szakmai alázatról, hagyománytiszteletről, szorgalomról, kitartásról, a folytonos önképzésről is árulkodnak.

A településalapítás kapcsán az orosházi hét első napjának programja tartalmasan folytatódott: a múzeum falán a német nemzetiségi önkormányzat és vendégük, az osztrák nagykövetség tiszteletbeli konzulja, dr. Karsai Krisztina megkoszorúzta báró Harruckern Ferenc emléktábláját.

Sikeres életpályák

Az egykori tanítvány, Gyuró István tiszteletére a Táncsics gimnáziumba invitálták az érdeklődőket, az alkotó tisztelőit pénteken. Gyuró István orosházi grafikusművész 1957-ben érettségizett a Táncsicsban. Grafikusként számos egyéni és csoportos kiállítása volt. Hagyatékának emlékkiállítását a gimnázium Öregdiák Baráti Kör Vinculum Egyesülete rendezte meg az aulában.

Az emlékkiállítás megnyitója után a Vinculum Közhasznú Egyesület Öregdiákok Baráti Köre által létrehozott Primus Inter Pares-díjátadó ünnepségén Alföldi Albert népművelő (1958-ban érettségizett a Táncsicsban) vehette át az elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában