Újraindítás

2022.04.05. 13:57

Összefogott Békés megye a menekültekért

Újraindította a megyei önkormányzat a Békés megye összefog! című honlapját, hogy összekössék azokat, akik segítséget ajánlanak fel, azokkal, akik az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülnek vagy otthon, Kárpátalján maradtak, illetve azokkal a karitatív szervezettek, akik számukra támogatást nyújtanak – jelentette be Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke a kedden Békéscsabán, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke mutatta be a Békés megyei összefogás megújult honlapját /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Kedden némi átalakítást követően újraindították a Békés megyei összefogás honlapját, a bekesmegyeosszefog.hu címen elérhető oldalt – ismertette Zalai Mihály. Emlékeztetett, az oldal 2020-ban, a koronavírus-járvány kezdetén indult el a megyei védelmi bizottsággal együttműködve, annak felkérésére, a grémiumnak a megyei önkormányzat is a tagja. 

Akkor az volt a cél, hogy összekössék azokat, akik a pandémia miatt segítségre szorulnak, valamint azokat, akik felajánlást tesznek. A honlap akkor betöltötte a szerepét, több száz felajánlás – szolgáltatás vagy tárgy – futott be, amelyeket el is juttattak a rászorulók számára.

A megyei védelmi bizottsággal egyeztetve újraindították és átalakították az oldalt, hiszen a cél megváltozott – folytatta a megyei közgyűlés elnöke. Most azokat segítenék, akik a háború elől Ukrajnából Magyarországra, azon belül esetleg Békés megyébe jönnek, illetve azokat, akik otthon, főleg Kárpátalján maradtak, és jelezte, hogy a térségből elmenekülők helyére is sokan érkeznek Ukrajna keleti feléből.

A honlappal igyekeznek felhívni a figyelmet az adakozás fontosságára, és az oldalt népszerűsítve felajánlásokra ösztönöznék a Békés megyeieket, illetve, hogy olyan segítséget nyújtsanak, amelyre valóban szükség van. 

Ezeket az adományokat pedig olyan karitatív szervezetekhez irányítják, továbbítják, akik professzionális módon képesek eljuttatni a rászorulóknak. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot és együttműködnek a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitásszal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, az ökumenikus segélyszervezettel, a református szeretetszolgálattal, a baptista szeretetszolgálattal, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei szervezetével.

A honlapot úgy alakították ki, hogy az egyszerű és átlátható legyen. A főoldalon összeszedték a legfontosabb információkat, és egy kiemelt helyre, egy keretbe összeszedték azokat, amelyekre napokon belül leginkább szükség van: ez most gyerekjáték, gyermekhordozó és ágynemű. Ez a közösségi oldalon meg is osztható.

Mutatta, hogy az, aki a „segíteni szeretnék” gombra kattint az oldalon, választhat, hogy milyen felajánlást tenne. Ezt követően egy űrlapot kell kitöltenie, nevét és telefonszámát egyaránt megadva. Az üzenet a megyei önkormányzathoz fut be. Az információt eljuttatva összekötik a felajánlót azokkal a karitatív szervezetekkel, amelyek professzionális módon segítik a menekülteket, a Kárpátalján, Ukrajnában maradtakat.
 

Pénzt és önkéntes munkát is várnak

Az oldalon felsorolták azokat a területeket, amelyekben segítség nyújtható. Lehet pénzt adományozni: azt kérték, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyprogramot vegyék igénybe, a 1357-es adományvonalat érdemes tárcsázni. Lehet tartós élelmiszereket felajánlani – például poharas készételeket, tépőzáras konzerveket –, higiéniás termékeket, ruhaneműket, itt főleg fehérneműkre és zoknikra van szükség. Kisgyermekeket is lehet támogatni, bébiételeken és tápszereken át játékokig. 

 

Alváshoz, altatáshoz vendégágyat, matracot, ágyneműt és ágyneműhuzatot lehet adományozni. Mivel sokan érkeznek kisállatokkal, így kutyák, macskák számára állathordozókra, állateledelre van szükség. Önkéntes munkára ugyancsak szükség van, a felajánlókat ilyen esetben összekötik azokkal a karitatív szervezetekkel, amelyek az ukrán határ mentén látnak el folyamatos szolgálatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában