Békéscsaba

2022.04.27. 12:14

Hangszeres bemutatót tartanak a zeneiskolai beiratkozás előtt

Ezen a héten felvételizhetnek a kisiskolás gyermekek a békéscsabai zeneiskolába. Hogy mit adhat a zeneoktatás a legkisebbeknek, melyek a választható, illetve a legnépszerűbb hangszerek, arról az intézmény igazgatóhelyettesét, Szomor Istvánt kérdeztük.

/Fotó: Bencsik Ádám/

– A zenetanulás mindenképpen jó hatással van a gyerekek fejlődésére, mind lelki értelemben, mind a manuális készségeket tekintve. Bármilyen hangszeren is tanulnak, a gyakorlással fejlődik a fantáziájuk, a beleélő képességük – emelte ki Szomor István. A zeneiskola igazgatóhelyettes hozzátette, azok a gyerekek, akik zenét tanulnak, legtöbbször az élet egyéb területein is jobban teljesítenek, hiszen figyelmüket többfelé tudják összpontosítani, erősebben tudnak koncentrálni. Úgy véli, érzelmileg is sokkal színesebb azoknak a lelkivilága, akik egy-egy hangszeren megtanulnak játszani.

– Aki eljut odáig, hogy már ügyesen bánik a hangszerével, az más tanulókkal együtt is alkothat, kamarazenélhet a kortársakkal. Ezzel újabb kihívás elé állítja magát, amit nagyon szeretnek, élnek a gyerekek – tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, a békéscsabai zeneiskolába már egész kicsi kortól lehet járni, van ugyanis zeneóvodai foglalkozás, amit az adott tanévben nagycsoportot kezdő gyerekeknek ajánlanak. A népszerű zeneóvodában a kicsik játékos formában ismerkednek meg az alapokkal, népdalokon, körjátékokon keresztül tekinthetnek be a zene világába. Az általános iskola első, második osztályát kezdők már a zenei előképzőbe jelentkezhetnek, ahol csoportos szolfézsórákon sajátítják el az alapismereteket, a zenei írást és olvasást.

 

– Az iskolai metódus más, mint az ötvonalas kottarendszer, ezért ideálisabbnak tartom, ha második, harmadik osztályban választanak a gyerekek hangszert. A lehetőségek tárháza széles; a vonósok közül a hegedű, a cselló, a nagybőgő, a fúvósok közül furulya, a fuvola, az oboa, a klarinét és a fagott mellett is dönthetnek a gyerekek. A rézfúvósok közül trombitát, kürtöt, tenorkürtöt, az idősebbek tubát választhatnak, az ütősök közül ott a kisdob, többféle dallamhangszer, a xilofon, a marimba, a harangjáték. A felső tagozatosoknál szóba jöhet már a szaxofon, a harsona, az orgona is, és mivel az énekhang a mutálás után forr ki igazán, 14 éves kortól a magánének. A népzenei tanszakokon népi éneket, népi hangszereket – például citerát, népi hegedűt – választhatnak a gyerekek. Szomor István hozzáfűzte, a tapasztalatok szerint a legnépszerűbb hangszer a furulya, a zongora és a gitár, mert ezek populárisabbak, több családban, könnyűzenei koncerten vannak szem előtt, sőt a tanulmányok kezdetén több sikerélményt is adnak.

– Minden hangszernek megvannak a sajátosságai, nehézségei, ezért fontos hogy a gyermek jókedvvel tanuljon, kitartó legyen, otthon is foglalkozzon a gyakorlással – tette hozzá.

A felvételi előtt hangszeres bemutatót tartanak

A május 28-ai, 29-ei, csütörtöki-pénteki, 14-18 óráig tartó beiratkozás előtt a zenepedagógusok az érdeklődő szülőket és gyermekeket április 27-én szerdán 17 órára a Bartók-terembe várják, ahol hangszerbemutató hangversenyt tartanak. A koncert után a kisiskolásoknak lehetősége nyílik a különféle hangszerek kipróbálására is. Szomor István elmondta, a felvételi meghallgatásra a gyerekeknek egy-egy népdallal kell készülniük, a zenepedagógusok ez alapján már hallják, milyen intonációs és zenei készségeik vannak, vizsgálják a ritmusérzéket. Mindenkinek mások a képességei, eltérő a zenei hallása. Van, akinek jobban kézre áll a hegedű, a cselló, mint a rézfúvós hangszer, és fordítva. Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, a zeneiskolai hangszeroktatás során a pedagógusok mindenkivel egyénileg foglalkoznak, az adottságokhoz igazodva találják meg a diákkal közösen azt az utat, amin előrébb juthatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában