Választás/galériával/videóval

2022.04.03. 07:32

Első szavazók Békéscsabán nyakkendőben, szlovák népviseletben

Havazásra, hóesésre ébredtek azok az első szavazók, akik vasárnap reggel pár perccel hat óra előtt már ott voltak Békéscsabán, az Ady Endre utcai idősotthon művelődési termének előterében.

Nyemcsok László

Békéscsabán sokan már a szavazókörök nyitására érkeztek, hogy leadhassák voksukat Fotó: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Az országgyűlési választáson és országos népszavazáson az 1. számú választókörzetbe elsőként a 86 esztendős Miklya Béla lépett be. Neki nem kellett sokat gyalogolnia, ugyanis az otthonban lakik. 

Nyakkendőt is kötött, mert, ahogy mondta, ez egy ünnepnap az ország és az emberek életében egyaránt, és megadja a tiszteletet.

– Állampolgári kötelességemnek érzem, hogy voksoljak, kinyilvánítsam a véleményemet, hogy merre menjen az ország, milyen legyen az életünk – hangsúlyozta. Ugyanezt fogalmazta meg lényegében Hunya Béláné is, aki szintén az otthon lakójaként érkezett.

 

Kovács Ákos a közelben lakik, pár napon belül ünnepli a 19. születésnapját, így ő első alkalommal vett részt parlamenti választáson. Kiemelte, hogy figyelte, követte a kampányt, az eseményeket, és ennek alapján érlelődött, született meg benne a döntés. Kitért arra, mivel dolga van a nap folyamán, az első között szerette volna leadni a voksát. Dolog Jánosné, a békéscsabai, belvárosi katolikus székesegyház sekrestyése is sietett a szavazásra, hiszen hat óra után nem sokkal már nyitnia kellett a templomot.

Lipták Jánosné, a Csabai Szlovákok Szervezete és a Rozmaring Hímzőszakkör tagja, a senior klub vezetője maga alkotta csabai szlovák népviseletben szavazott. 

Elmondta, több rendezvényen, ünnepen, hagyományőrző programon is felveszik társaival együtt az aprólékos munkával elkészített ruhadarabokat. Ezzel a tradíciók őrzésének a fontosságára is felhívják a figyelmet. Lipták Jánosné azok közé tartozott, akik a szlovák nemzetiségi listára is voksoltak korábbi regisztráció alapján.

 

Csendes Ferenc békéscsabai festőművész is az elsők között volt a voksoláson a BSZC Kemény Gábor Technikumában, a 21. számú választókörzetben. A Magyar Kultúra Lovagja hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy letegye ő is a voksát amellett, amit az ország és az emberek jövőjéről gondol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában