Lipták Pál

2022.04.15. 11:32

A Békés megyei bibliotéka alapító igazgatójára emlékeztek

Lipták Pálra emlékeztek csütörtökön délután a Békés Megyei Könyvtárban. A megyei intézmény kiállítással, vetítésekkel, visszaemlékezésekkel idézte meg a bibliotéka alapító igazgatóját.

V. N.

Dr. Ambrus Zoltán /Fotó: Bencsik Ádám/

Lipták Pál születésnapjának 100. évfordulóját ünnepelték csütörtökön a megyei könyvtárban. Erre a napra kiállítással és további meglepetésekkel készült a megyei intézmény. A kiállításmegnyitóval egybekötött megemlékezésen Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte a festőművész rokonait, unokáját és dédunokáit, valamint egykori kollégáit, ismerőseit. Őt követte Varga Tamás alpolgármester, aki kiemelte, Lipták Pál amellett hogy megteremtette az ország első megyei könyvtárát, festői életművével is történeti léptékű információkat közvetített Békéscsabáról. 

– Lipták Pál neve fogalom, és nem csak a könyvtárosok körében. Legendává, szinte mítosszá vált. Ő képviseli azt a hőskort, amely szervesen bele tudott nőni az újba, a legújabb időbe. A könyvtáros szakma minden fontos állomásánál találkozhatunk a nevével – ismertette az alpolgármester. Mint mondta, Lipták Pál a festők körében festő, a nyomdászok között nyomdász, az írók körében pedig irodalmár volt, mely utóbbi igazolására olvasónaplója szolgál tanúbizonyságul.

– Mikor nyugdíjba küldte önmagát, az életformaváltás megrázkódtatását olvasónaplójában vezette le. Az élményeit, gondolatait olvasmányait és az ezekhez fűzött rajzos látomásait megörökítő olvasónaplóinak minden oldala jól megkomponált írásmű és képzőművészeti alkotás is egyben. Bízom benne hogy a közeljövőben hozzáértő kezek, szemek feldolgozzák ezeket az értékes lapokat – hangsúlyozta Varga Tamás.További történetekkel, visszaemlékezésekkel lepte meg az esemény résztvevőit dr. Ambrus Zoltán egykori könyvtárigazgató, aki elmondása szerint, mintegy harminc éven át dolgozott Lipták Pál mellett. Mint fogalmazott, Lipták hagyatéka nem fér bele a hagyományos könyvtári keretekbe. Életútjának sajátossága, hogy barátaitól szomszédaitól eltérően, saját erőből fordult az értelmiségi hivatás felé. Ugyanakkor, megtartotta elődei etikai életviteli szokásait, értékei, és ezekből alakította ki saját viszonyát az őt körülvevő világhoz. Majd otthagyva a szabóműhelyt, könyvtárosságot vállalt, amiben elérte azt, amit egy vidéki magyar könyvtáros csak elérhet.

– Sokszor egyedül találtam őt, titkárnőmentes pici irodájában. Többnyire olvasott és jegyzetelt. Mindig elmondta mit miért olvas, és mi belőle a megszívlelendő. Az asztalán általában 15-20 könyv, valamint irodalmi és szaktudományos folyóiratok hevertek költői rendezetlenségben. Este pedig, mikor kerékpárjával hazaindult, nem hiányozhatott a két nagy szatyor, melyek a kormányán lógva súrolták első kerekeit. Úgy ment ki innen a nagy tudást jelentő könyvözönnel, mintha csak a piacról indult volna el – emlékezett vissza Ambrus Zoltán. Hozzátette: a könyvtárépítő Lipták Pál szenvedélyét és alkotóképességét is kiélhette a bibliotékában, ahol tereket formált, berendezett, rendszerezett, funkciókat határozott meg és fel is díszítette azt ajándékmunkáival.

– Lipták Pál mester volt, mintapélda, de nehezen követhető, mert ahhoz beszédpartnerének olyan intellektussal, tájékozódóképességgel, készséggel kellett volna rendelkeznie, ami csak neki adatott meg. Örültünk, ha egy-egy tematikában képesek voltunk őt követni, vagy legalább elkísérni egy darabig – avatott be a volt könyvtárigazgató. Végül arra emlékeztetett mindenkit, Lipták Pál nagy életművet hozott létre, de még adósai vagyunk a megőrzése, feldolgozása és különösen bemutatása dolgában. – Nem az elnevezés a fontos, hanem annak az életformának, városszeretetnek, hűségnek a felmutatása, ami őt jellemezte – fűzte hozzá Ambrus Zoltán.


Kiállítással tisztelegnek a sokoldalú alkotó előtt

Lipták Pál munkásságának sokszínűségét mutatja meg a bibliotéka két szintjén berendezett legújabb kiállítás. – A tárlat kurátora Ván Hajnalka, művészettörténész, aki a tárlat rendezésekor, arra törekedett, hogy a kiállítás bemutassa Lipták Pál sokoldalúságát. A kiállítást végigjárva az érdeklődő megismerheti a festőt, a könyvtárost, a könyvkiadót, a néprajzkutatót, a műgyűjtőt és az irodalmárt is – avatott be minket Rakonczás Szilvia a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában