Segítségnyújtás

2022.03.07. 17:56

Összefogott egész Békés megye

Az elmúlt napokban is tovább folytatódott a gyűjtés kárpátaljai, illetve ukrajnai menekültek, a határon túli települések javára Békés megyében. Több adományt már el is szállítottak a rendeltetési helyükre, számos szállítmány pedig a következő napokban indul útnak.

Papp Gábor

Fotó: Bencsik Ádám

Fotó: Bencsik Ádám

Ahogy az ukrajnai válság elkezdődött, azonnal megmozdult a békéscsabai Belvárosi iskola tanári kara és diáksága. Dr. Malatyinszki Anita megbízott intézményvezető elmondta, kolléganőjük, Gyulainé Hárs Gyöngyi kezdeményezésére elkezdték a gyűjtést, melyhez gondolkodás nélkül csatlakoztak a szülők, sőt idegenek is. 

– Felvettük a kapcsolatot a tarpai önkormányzattal, megkérdeztük mire van szükségük, ennek alapján gyűjtöttünk össze pelenkát, popsitörlőt, zsebkendőt, szívószálas üdítőt, kekszet, nyitógyűrűs konzervet, csokoládét a kisgyermekes családoknak.

Azonnal érkezett felajánlás a fuvarra is: egy nálunk tanuló diák édesanyja vitte Tarpára az adományunkat – részletezte dr. Malatyinszki Anita. Hozzátette, közben a gyerekek is elkezdtek szervezkedni, a hamarosan kezdődő diáknapok keretében pólókat árulnak, úgy döntöttek, hogy az ebből befolyt összeg nagy részét is felajánlják a menekülteknek. Az intézményvezető kiemelte, a diákokat is foglalkoztatja a háború, a nagyobbak mélyebben is átérzik, nyomon követik a jelenlegi eseményeket. A gyűjtést pedig tovább folytatják. 

Több millió forint értékű, elsősorban tartós élelmiszerekből és ruhaneműből álló adományt szállított két járművel Gyuláról a kárpátaljai Szőlősgyulára dr. Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester, Balog Tibor, az ETAP alapítvány elnöke és Gyepes Zsolt, az önkormányzat munkatársa hétfőn. 

Az ukrajnai térségben a legnagyobb szükség jelenleg tartós élelmiszerre van, hiszen a szomszéd országon belül egy belső vándorlás is megfigyelhető, a háború sújtotta részekről nagyon sokan mennek Kárpátaljára is, kiknek ellátása komoly feladatot jelent. 

Alt Norbert felhívta a figyelmet, hogy a tartós élelmiszereket tovább gyűjtik Gyulán. A határon nagy kocsisor állt hétfőn is, főként az idősek és a települések vezetői azonban otthonukban maradtak.

Alt Norbert (balról) és dr. Görgényi Ernő (középen) is útnak eredt a .Szőlősgyulára tartó több millió forintos adománnyal.

Egy furgont megtöltve adománnyal indultak vasárnap Dombrádra az orosházi nagycsaládosok, ahol a Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola igazgatója várta őket. A 800 kilogrammnyi adományt megfelezik, a határon túli testvértelepülésükre, Jánosiba is juttatnak a családoknak. Benedek Szilvia, a civilek vezetője elárulta, folytatják a gyűjtést. 

 

A kunágotaiak is összefogtak, adományukat pénteken vitték el a határ menti településre, Lónyára.

– Pápai Zoltán polgármester jóváhagyásával tettem ki az első felhívást, a vártnál is több felajánlás érkezett – nyilatkozta Gáborné Dohar Edit alpolgármester. 

A Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség küldöttsége is elindult, második szállítmányuk matracokat vitt a nyíregyházi kertvárosi evangélikus gyülekezet elosztópontjára, onnan 21 matrac a határ túloldalára került, egy szükségkórházi szülészet édesanyái számára. Az orosházi polgármesteri hivatal gyűjtőhelyére a környező településekről is érkeznek adományok, az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás szintén bekapcsolódott a gyűjtésbe.

Megérkezett Újkígyós testvértelepülésére, a kárpátaljai Zápszonyba a helyi lakosok egymillió forintnyi adománya, amelyet Botyánszki Pál polgármester és Nagy Balázs önkormányzati képviselő személyesen juttatott el a háború sújtotta Ukrajnába.

– Zápszony polgármestere, Dávid Valéria arról tájékoztatott, hogy a falu óvodájában mintegy 70, Kijev környékéről menekülő ember van elszállásolva, ellátási gondok vannak, ezért folytatják a gyűjtést – ­ismertette Újkígyós polgármestere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában