Galériával/videóval

2022.03.18. 13:47

Légi- és gépipari képzőközpontot alakítottak ki Békéscsabán

Átadták pénteken Békéscsabán, a Kétegyházi úton a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) – 2,5 milliárd forintos beruházása eredményeként létrejött – légi- és gépipari képzőközpontját, amelyet modern eszközökkel szereltek fel, és ahol oktatják a szakembereket többek között a Gyulán épülő Airbusnak, a Linamarnak és a Csaba Metálnak.

Licska Balázs

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a békéscsabai ünnepségen elmondta, Gyulán bejárták az épülő Airbus gyárat, ahol két alkatrészt mutattak számára. Hozzátette, hogy bár ezek egyszerűknek tűntek, fontosak, hiszen ha nem megfelelőek, akkor lezuhanhat a helikopter. Úgy véli, ez jelzi, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe, mennyire fontos a minőségi képzés.

Hangsúlyozta, a magyar ipar 70 százaléka „high tech”, azaz magas a hozzáadott érték, viszont ahhoz, hogy továbbra is az lehessen, illetve, hogy az arányt tovább emelhessék, fontos a támogatás. 

Szükség volt a szakképzés fejlesztésére, és kiemelte, hogy megfelelő döntéseket hoztak, hiszen egyre többen jelentkeznek a szakképzésbe. A párbeszéd során meghallgatták a vállalkozásokat, hogy mik az igényeik, hogy milyen kvalifikált szakemberekre vannak szükségeik.

 

Elmondta, meg kellett mutatni a fiatalok és a szüleik számára, hogy a szakképzésben is van perspektíva, hogy innen is tovább lehet menni a felsőoktatásba. Ösztöndíjat kínálnak a diákoknak, megbecsülik az oktatókat, akik számára 30 százalékos bérfejlesztést hajtottak végre, valamint főleg az eszközök területén elkezdődött az intézmények infrastrukturális fejlesztése is.

A kormány minden támogatást megad Békés megyének, hogy tíz év múlva olyan gazdasági, társadalmi helyzetben legyen, mint Bács-Kiskun megye – fogalmazott Palkovics László. 

A miniszter jelezte, hogy erősödik Békés megye gazdasági ereje. Elkészült a békéscsabai repülőtér fejlesztése kapcsán a koncepció, szeretnék felgyorsítani ezt követően mind a tervezést, mind a kivitelezést.

 

Herczeg Tamás, Békéscsaba országgyűlési képviselője elmondta, belátható időn belül Közép-Békés légiipari központtá válhat. Ehhez szükség van megfelelő szakképzésre, emellett lényegesnek ítélte, hogy létrejött az együttműködés a Gál Ferenc Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem között, és így elindult a mérnökképzés Békéscsabán. 

Megemlítette, hogy 2025-re eléri az M44-es az M5-öst, és hogy kétvágányú válik a 120-as vasútvonal Békéscsaba és Lőkösháza között.

Itt, a légi- és gépipari képzőközpontban oktatják majd azokat, akik az Airbus gyárban dolgozhatnak – folytatta dr. Kovács József, Gyula országgyűlési képviselője, hozzáfűzve, az Airbus gyár elindulásával egy újabb időszak kezdődik a fürdőváros gazdasági életében. Azt kívánta, hogy legyen sikeres a békéscsabai képzés, annak eredményét közösen élvezheti majd Gyula és Békéscsaba.

 

A nyomdaipari tudás- és képzőközpont után most légi- és gépipari képzőközpontot adhattak át Békéscsabán – emlékeztetett Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. Hangsúlyozta, kiváló az együttműködés az önkormányzat és a kormány között, ami az M44-es építésében, ipari parkok kialakításában, képzőközpontok létrejöttében jelenik meg. Fontosnak mondta, hogy megvalósulhasson a repülőtér fejlesztése, ami Békéscsabát és Gyulát egyaránt erősíti majd.

A szakképzésnek a nulladik pontban kell lennie, meg kell előznie a gazdaság, a vállalkozók igényeit, és ez most is megvalósult – mondta Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója. 

Az intézményben valós, egyénre szabott életpályát kínálnak a fiataloknak, bemutatva a cégeket, ahol később dolgozhatnak. Sorolta, hogy a légi- és gépipari képzőközpontban milyen speciális termeket, műhelyeket, laborokat alakítottak ki, milyen eszközöket szereztek be. Ezek közül kiemelte az öttengelyes marót, amely a szakképzés berkein belül egyedül Békéscsabán érhető el.

Andreas Stöckle, az Airbus Helicopters Hungary Kft. ügyvezető igazgatója mérföldkőnek nevezte a képzőközpont, az akadémia létrejöttét, amely lényeges a cég számára is. 

Hangsúlyozta, az igazi tőkét az emberek jelentik, fontos, hogy jól képzettek, elkötelezettek, elhivatottak legyenek, úgy véli, a képzőközpontban megjelenik az Airbus szellemisége. A képzőközpontot dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg az ünnepség zárásaként.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában